U trendu

Kovačevski: Zapadni Balkan postao region saradnje

BEOGRAD – Premijer Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je danas da je Zapadni Balkan postao region saradnje što je i jedini način da se prevaziđe energetska kriza i rekao da se zajedno sa predsednikom Vučićem razmatra mogućnost da Severna Makedonija dobije višak prirodnog gasa koji Srbija ima, za proizvodnju struje u gasnoj centrali kapaciteta 355 megavata, a da se tako dobijena struja deli između dve zemlje.

Dodao je da bi te količine struje uticale i na cene energenata u regionu.

Navodi, da je sa kolegama liderima Zapadnog Balkana razgovarao o mogučnostima proizvodnje energije i kako izaći na kraj sa posledicama svetske energetske krize i kako dugoročno postaviti elemente koji će pomoći vladama da nastave sa energetskim razvojem.

„Teška zima je pred nama, ne samo za Severnu Makedoniju i Region već za ceo kontinent, ali sam siguran da uz solidarnost i saradnju možemo prevazići te izazove, zajedno sa našim prijateljima iz regiona“, zaključio je Kovačevski u obraćanju posle Regionalne konferenciju „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ u Beogradu.

Kako je istakao saradnja je jedini način da se prevaziđe kriza i stvori stabilniji energetski sistem koji će privući više investitora što državnih što privatnih jer ni jedna zemlja sama ne može da reši te probleme.

Ističe da je region u poslednjih 30 godina video mnogo podela i nerazumevanja, ali da je u poslednjem periodu, naročito u protekle dve godine, došlo do velikih promena i stvaranje jednog regiona saradnje, regiona dobrosusedskih odnosa između zemalja Zapadnog Balkana.

„Zemlje Zapadnog Balkana danas imaju jedinstvenu priliku da zajedno sa norveškim investitorima koji su zainteresovani da sprovedu kapitalne investicije unaprede energetske potencijale čitavog regiona“, konstatovao je Kovačevsk i pozvao investitore iz Norveške, ali i iz čitavog sveta da ulože u sve zemlje regiona.

„Dođite i uložite, jer smo sigurni da u ovom regionu leži budućnost“, istakao je Kovačevski.

Dodao je da je održana konferencija veoma važna za čitav region jer je održana u vreme kada je najvažnija tema u svetu upravo potreba za dodatnom energijom.

„Ovo je prilika da iskoristimo mogućnosti zelene energije u zemljama Zapadnog Balkana, ali i prilika da razvijemo ovaj region kao mesto stvaranja upravo te zelene energije,“ rekao je Kovačevski.

Regionalne konferenciju „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ su organizovale ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Noreveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.