U trendu

Kozmetika – korak do pune primene nove regulative

BEOGRAD – Oblast proizvodnje kozmetičkih proizvoda, kao zahtevan proces, koji traži velika ulaganja, poštovanje propisa, usaglašavanje sa EU standardima i stalno praćenje trendova, na korak je do pune primene nacionalnih propisa, harmonizovanih sa evropskim, navodi Privredna komora Srbije.

Tim povodom PKS je uz podršku Ministarstva zdravlja, predstavila dva vodiča kako bi u oblasti proizvodnje kozmetičkih proizvoda olakšala uskladivanje poslovanja sa propisima i pojasnila procedure i zahteve koji se postavljaju pred njih.
U Udruženju za farmaciju i medicinsku delatnost PKS navode da „Vodič za proizvodnju kozmetičkih proizvoda“ i „Vodič o uslovima za stavljanje kozmetičkog proizvoda na tržište Srbije/EU“ sadrže smernice o svim aspektima proizvodnje, od prostora za proizvodnju, poštovanja sanitarnih mera, procesa proizvodnje, pakovanja, kontrole kvaliteta i pripreme pravilne dokumentacije, do standarda i propisa neophodnih za uspešnu proizvodnju kozmetičkih proizvoda i plasman na tržište Srbije i EU.

Podsećaju da su nacionalni propisi u toj oblasti od 2019. godine harmonizovani sa EU propisima ali da se njihova puna primena očekuje od aprila 2023. godine.

„Upravo taj prelazni period predstavlja izazov ne samo za kompanije već i za predlagača propisa i ovlašćene laboratorije“, navodi se na sajtu PKS.
„Vodič za stavljanje kozmetičkih proizvoda na tržište Srbije i EU“ daje dodatne smernice i preporuke za primenu važećih propisa u toj oblasti jer omogućava lakše razumevanje i tumačenje propisa u oblasti kozmetike u pogledu uslova za stavljanje i isporuku proizvoda na tržište Srbije, odnosno na tržište EU.

Na taj način, kako ocenjuju, ostvaruje se ujednacen pristup svih subjekata u poslovanju kozmetickim proizvodima u Srbiji, navela je direktorka za naucna i regulatorna pitanja u kompaniji L’Oreal Ana Popara Gojković.
Generalni direktor kompanije Yuco- hemija, Damjan Korda kaže da je proizvodnja u toj oblasti postala značajno složenija donošenjem novog Zakona o predmetima opšte upotrebe u koje spadaju i kozmetički proizvodi, kao i Pravilnika o kozmetičkim proizvodima, kojim se regulativa u pogledu kozmetičkih proizvoda usaglašava sa regulativom EU.
„U Srbiji gotovo da nema velikih proizvodaca kozmetike. Uglavnom su to mikro, mala i srednja preduzeća i upravo je ta kategorija proizvodača kozmetičkih proizvoda, jednako kao i u EU, najviše je opterecena novom regulativom“, smatra Korda.

Troškovi proizvodnje se, kako navodi, povećavaju, jer je potrebno obezbediti propisane uslove za proizvodnju, koji često iziskuju rekonstrukcije postojećih ili izgradnju novih postrojenja, treba uraditi obavezne analize za svaki proizvod, formirati obimnu dokumentaciju, a za to su potrebni profesionalci koji ce se time baviti in-house ili eksterno, uraditi analize osobina proizvoda koje se deklarišu, ispitivanja i procene bezbednosti proizvoda, što sve sa sobom nosi trošak koji nije ni malo zanemarljiv, pogotovo kod proizvodaća koji proizvode relativno male serije proizvoda.

Prema njegovim rečima, vodiči, koji su rezultat zajedničke saradnje članice grupacija, kako proizvodaca, tako i uvoznika kozmetickih proizvoda, namenjeni su proizvođačima ali i uvoznicima kozmetike, kao i onima koji koriste uslužnu proizvodnju pod svojom robnom markom.

Korda dodaje da su povratne informacije od proizvodača dobre.

„Nadamo se da će ovi vodiči proizvodačima biti koristan alat, a novim potencijalnim proizvodačima ili investitorima dobra informacija za planiranje investicije“, kaže Korda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.