U trendu

Krivični postupak protiv šefova VW-a zbog „dizelgejta“

FRANKFURT – Nemački tužioci pokreću krivični postupak protiv generalnog direktora Folksvagena (VW) Herberta Disa, njegovog prethodnika Martina Vinterkorna i predsednika Nadzornog odbora Hansa Ditera Peča, koje terete za to da su namerno odlagali da obaveste investitore o finansijskom uticaju afere „dizelgejt“.

Kancelarija tužilaštva u nemačkom gradu Braunšvajgu saopštila je danas da namerava da tuži Disa, Peča i Vinterkorna za tržišno manipulisanje vrednošću akcija kompanije, prenosi Rojters.

Ova tužba je deo zasebnog sudskog postupka koji ima za cilj da se utvrdi da li su menadžeri VW-a zadržavali informacije o lažiranju rezultata na testovima emisije gasova, koje su bili dužni da objavljuju na berzi.

Britanska agencija podseća da je u toku više sudskih procesa zbog priznanja kompanije iz 2015. godine da je koristila nelegalni softver za kontrolu emisije gasova kako bi manipulisala na laboratorijskim testovima.

Advokat Herberta Disa je u saopštenju naveo da Dis nije mogao da predvidi finansijske posledice skandala i da će nastaviti da nesmetano obavlja svoju funkciju izvršnog direktora.

Vinterkorn je podneo ostavku neposredno nakon što je izbio skandal. On je rekao nemačkim poslanicima početkom 2017. godine da pre zvaničnog priznanja VW-a nije znao za prevaru.

Da su investitori bili obavešteni na vreme o nepoštenom postupanju kompanije u pogledu testova sa emisijom gasova, mogli su ranije da prodaju akcije ili da ih uopšte ne kupuju, tvrde tužioci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.