U trendu

Krkobabic: Od pola hektara maline pristojan zivot za porodicu

VRDNIK – Rejonizacija Srbije i odgovarajuće smešteno voćarstvo i vinogradarstvo je razvojna šansa Srbije, uz udruživanje, transfer znanja i novih tehnologija, ali i ozbiljna državna ulaganja, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na otvaranju 16. Međunarodnog kongresa voćara i vinogradara u Vrdniku.

„Mali i usitnjen posed, prilagođen tamo gde je moguće voćarstvu i vinogradarstvu, može i mora da bude daleko produktivniji. Od samo pola hektara određene sorte maline jedna četvoročlana porodica može solidno da živi“, rekao je Krkobabić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Kongres u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Naučnog voćarskog društva Srbije održava se u Vrdniku i predstavlja najznačajniji naučni skup u oblasti voćarstva i vinogradarstva u Srbiji.

Organizuje se svake četvrte godine i okuplja eminentne svetske stručnjake predmetnih oblasti.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljko Tica, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i pomoćnik pokrajinksog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš kao i profesor Dragoslav Ivanišević.

Profesor Zoran Keserović je u plenarnom izlaganju izložio stanje u voćarstvu i tendencije razvoja uz konkretne predloge za ulaganja.

Četvoročlana porodica koja u plasteničkim uslovima na pola hektara gaji dvorodnu sortu maline „Ersandira“ ili na jednom hektaru borovnicu sorte „Juk“, može pristojno da živi, kaže Keserović.

Voćari u Srbiji pokazali su i razvijenu svest o potrebi udruživanja.

Program finansijske pomoći zadrugama i podsticanja udruživanja koji je od 2017. godine sprovodio, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU, Kabinet ministra za regionalni razvoj a sada Ministarstvo za brigu o selu, dao je u oblasti voćarstva možda svoje najbolje rezultate, navode iz tog ministarstva.

Tako je od ukupno 207 pomognutih zadruga (od 2017. do 2021. godine), čak 69 voćarskih, što čini tačno trećinu. Od četiri složene zadruge koje su dobile sredstva, dve su voćarske i jedna je voćarsko-povrtarska.

Program finansijskih podsticaja za zadruge Ministarstvo za brigu o selu nastaviće i tokom 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar