U trendu

Lira u blagom usponu prema dolaru

ISTANBUL – Turska lira je blago ojačala prema dolaru na jutrošnjem prigušenom trgovanju, ignorišući izjave američkog predsednika Donalda Trampa koji je isključio mogućnost prihvatanja bilo kakvih zahteva Turske u zamenu za oslobađanje uhapšenog američkog sveštenika.

Lira se trgovala na nivou od 6,0700 lira za američki dolar u 5:00 časova po GMT-u, što je minimalni rast u odnosu na kurs od 6,0865 koji je zabeležen juče, kada je na turskim tržištima obeležen početak proslave muslimanskog praznika Kurban Bajrama koji traje do kraja nedelje, izveštava Rojters.

Tramp je rekao juče u intervjuu britanskoj agenciji da nije zabrinut da bi njegov tvrd stav mogao u krajnjoj instanci da naškodi evropskim i ekonomijama u usponu.

Smatrao je, kako kaže, da je postigao dogovor s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kada je pomogao u ubeđivanju izraelskih vlasti da puste jednog zatvorenog turskog državljanina.

Tramp je mislio tada da će Erdogan osloboditi američkog sveštenika Endrjua Bransona koji je optužen za umešanost u zaveru protiv turskog predsednika u neuspelom puču u Turskoj 2016. godine. Branson je odbacio te optužbe.

„Mislim da je veoma tužno to što radi Turska. Mislim da prave strašnu grešku. Neće biti ustupaka“, poručio je Tramp.

Turski zvaničnici nisu komentarisali Trampove primedbe u obraćanjima posle molitve kojom je obeležen početak praznovanja Kurban Bajrama, navodi Rojters.

Erdogan je u poneđeljak apelovao na verska i patriotska osećanja Turaka uoči ovog muslimanskog praznika, obećavši da kriza koja je pogodila liru neće zemlju „baciti na kolena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.