U trendu

Madjarska tražila od Poljske pomoć da bude izuzeta od embarga EU na ruski gas i naftu

Predsednica Madjarske Katalin Novak izrazila je danas u Varšavi nadu da će uz pomoć Poljske uspeti da se sa Evropskom unijom dogovori da uslovi i izuzetak za Madjarsku, zavisnu od ruske nafte i gasa, budu takvi da Budimpešta može da glasa za najnoviji, šesti paket sankcija EU protiv Rusije.

„Madjarska je u energetici u vrlo teškoj situaciji. Do sada smo glasali za svih pet paketa sankcija Rusiji. Zahvalna ću biti predsedniku Poljske Andžeju Dudi ako pomogne da dobijemo takve uslove da možemo da glasamo za šesti paket“, kazala je novinarima madjarska predsednica posle razgovora s poljskim predsednikom.

Katalin Novak je podsetila na zvanični stav svoje zemlje prema ratu u Ukrajini koji je iznela u deset tačaka prilikom svoje inauguracije, i ponovila da je Madjarska „spremna da podnese žrtve za mir“, ali da se ne slaže sa odlukama i sankcijama koje „od Madjarske traže veće žrtve nego što je njima pogodjen ruski agresor“.

„Osudjujemo Putinovu agresiju, oružani napad na suverenu zemlju (Ukrajinu). Nismo neutralni. Stojimo na strani nevinih žrtava i istine, a govorimo ne ako to zahteva interes Madjarske. Podržavamo ulazak Ukrajine u zajednicu evropskih zemalja“, kazala je Novak.

Madjarska predsednica apelovala je na Evropsku komisiju (EK) da odobri njenoj zemlji sredstva iz Fonda obnove posle pandemije koja joj je blokirala kao i Poljskoj zbog problema s poštovanjem pravne države.

„Apsolutni interes Madjarske je da u energetici sedi na više stolica, to nam je potrebno i za suverenitet. Potrebna su nam sredstva“, kazala je Katlin Novak.

Poljski predsednik Andžej Duda uputio je danas isti zahtev Evropskoj komisji: da odblokira Poljskoj i Madjarskoj sredstva namenjena nacionalnim planovima obnove posle pandemije.

„Razgovarali smo o šestom paketu sankcija, ubedjivao sam predsednicu da je potreban što ona savršeno razume. Nadam se da će biti moguće da se dogovori sa Madjarskom takav paket da ona može da ga odobri. Ali istovremeno imajte na umu da će Madjarskoj biti teško da obavi diverzifikaciju isporuka ako su joj evropska sredstva blokirana kao i Poljskoj“, kazao je Duda novinarima.

Andžej Duda izrazio je razumevanja za težak položaj Madjarske zbog zavisnosti od ruskog gasa i nafte i priznao da je Poljskoj znatno lakše jer je blagovremeno diverzifikovala nabavke, te kad je Rusija prestala da joj isporučuje gas, izašla je nakraj s tim bez problema.

„Veze Madjarske i Rusije su tako jake i ključne za madjarsku privredu i teško bi bilo da se brzo promene, što je Poljskoj bilo mnogo jednostavnije. Na nesreću Madjarska nema takav komfor i energetsku bezbednost kakvu smo mi uspeli da obezbedimo“, kazao je poljski predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.