U trendu

MAT: Rast industrijske proizvodnje, posebno prerade

BEOGRAD – U maju je zabeležen iznenađujuće visok međugodišnji porast ukupne industrijske proizvodnje a posebno proizvodnje prerađivačke industrije, navodi se u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta u Beogradu.

Ističe se da je ukupna industrijska proizvodnja, posle porasta u
martu, međugodišnje porasla i u aprilu, za 2,0 odsto i u maju za celih 8,7 odsto.

Gledano po sektorima, najveći porast je zabeležen u rudarstvu, gde je proizvodnja u maju povećana za 28,1 odsto.

Ekonomista Stojan Stamenković u tekstu o privrednoj aktivnosti kao faktore za rast industrijske proizvodnje, navodi novonastali visoki porast proizvodnje u nekim oblastima, ali i relativno nisku bazu u maju prošle godine.

“ Najveći doprinos međugodišnjem porastu prerađivačke industrije u maju, sa jedan ili više procentnih poena, doneli su prehrambena industrija, proizvodnja proizvoda od nemetalnih minerala, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina i uređaja te proizvodnja električne opreme“, navodi Stamenković.

Dodaje da na drugoj strani, treba imati u vidu da je u maju prošle godine, za razliku od ove, originalni indeks industrijske
proizvodnje bio uklješten na nivou koji je bio za oko 6,0 odsto niži nego u susednim mesecima, tj. u aprilu i junu, što je za toliko i oborilo međugodišnji porast.

Kao interesantno je naveo to što je trendna vrednost ukupne industrijske proizvodnje u aprilu i maju opadala, što sa prerađivačkom industrijom nije slučaj.

Prema njegovoj oceni, faktor koji vodi ovoj razlici jeste pad proizvodnje elektroprivrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.