U trendu

Micubiši u problemu zbog ratne odštete Južnoj Koreji

TOKIO – Japan je izrazio protest zbog južnokorejskog sudskog rešenja kojim je kompaniji Micubiši Hevi Indastris naloženo da proda imovinu kako bi isplatila odštetu dvema ženama zbog prinudnog rada u tom konglomeratu tokom japanske okupacije Korejskog poluostrva.

Japanski ministar inostranih poslova Tošimicu Motegi izjavio je danas da je jučerašnja presuda Okružnog suda u Dejdžonu, u Južnoj Koreji, „čisto kršenje međunarodnog prava“.

„Moramo da izbegnemo ozbiljan udar na odnose Japana i Južne Koreje“, rekao je Motegi na redovnoj konferenciji za novinare u Tokiju, dodajući da je ova odluka suda „zaista za žaljenje“, prenosi Rojters.

Odnose između dve zemlje, pri čemu su obe važni saveznici SAD -a u severnoj Aziji, opterećuje gorko breme japanske ratne okupacije, a veze su se pogoršale 2019. godine zbog spora oko kontrole izvoza koji tek treba da se rešava.

Okružni sud u Dejdžeonu presudio je u ponedeljak da Micubiši Hevi treba da proda dva patenta i dva žiga radi isplate odštete dvema ženama za prinudni rad tokom rata, prema saopštenju jedne organizacije za podršku ženama.

Pojedinačna naknada za dve žene, koje su u devedestim godinama života, razrezana je na oko 210 miliona vona (178.023 dolara), objavila je grupa za podršku žrtvama japanskog ratnog prinudnog rada.

Sud u Dejdžeonu i Micubiši Hevi nisu bili odmah dostupni za komentar koji je zatražio Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.