U trendu

Mihajlovic: Drzava obezbedila dovoljno energije i energenata

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključna za razvoj privrede.

Ona je u intervjuu za „Juronjuz“ ponovila da će Srbija imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da cene energije i energenata za domaćinstva ostaju nepromenjene, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Pitanje energetske bezbednosti je pitanje svih pitanja, nema razvoja, nema privrede, ne postoji industrija bez toga i to je svima jasno. Energetska bezbednost je pitanje nacionalne bezbednosti. Imaćemo i dovoljno električne energija i gasa, ali je pitanje cene neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama“, rekla je ministarka.

„Očekujemo dugoročni ugovor o nabavci gasa, nadamo se desetogodišnji, o tome će razgovarati predsednik Vučić i predsednik Putin. Imajući u vidu kako se kreću cene gasa, razgovori neće biti jednostavni, ali verujem da možemo da očekujemo povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje“, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih 10 godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz TE i moramo da budemo jako precizni u tome koliko nam gasa treba.

Ona je rekla da javna preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom energije i energenata moraju da budu efikasnija i da bolje planiraju.

„EPS je krenuo u remont najvećeg Bloka B1 od 650 megavata u maju, a trebalo je ranije. Cene na tržištu su krenule da rastu već u martu, pa je trebalo bolje planirati remont i razmišljati o godišnjem ugovoru i eventualnoj nabavci struje po povoljnijim cenama. To je pitanje planiranja i uopšte funkcionisana javnih preduzeća u čemu nikada nismo bili sjajni, ali danas moramo da mislimo o tome“, rekla je ministarka.

Energetska tranzicija i borba protiv klimatskih promena, to je pitanje razvoja i u ovom trenutku niko ne sme da pravi greške, smatra ona.

„Bitno je da imamo i imaćemo dovoljno energije, ali moramo da planiramo i kako ćemo izlaziti iz uglja, u kojoj ćemo meri koristiti OIE, kako da budemo u zelenoj agendi. Kada govorimo o gasu, i Srbijagas je trebalo bolje da planira i da već u junu razmišlja o nabavci dodatnih količina“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je rekla i da je Srbiji pored skladišta u Banatskom Dvoru potrebno još jedno podzemno skladište gasa i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru.

Srbija u prethodnih 30 godina, ne računajući Balkanski tok, nije izgradila nijedan energetski kapacitet, podsetila je.

„Imamo novca, ali mora da postoji jasan plan. I o tome smo razgovarali sa predsednikom, o novim investicijama i gde ćemo ulagati u narednih 10, 15 godina kako bismo imali dovoljno energije. Imajući u vidu naše potencijale, mislim da nema potrebe da u budućnosti uvozimo niti jedan kilovat-čas struje“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar