U trendu

Mihajlovic primila u oprostajnu posetu ambasadorku Australij

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Australije u Srbiji Rut Stjuart.

Mihajlovićeva i Stjuart su razgovarale o saradnji dve države u rudarskom i energetskom sektoru, izazovima zelene tranzicije, kao i o saradnji na pitanjima rodne ravnopravnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka je ocenila da je mnogo mogućnosti za saradnju, ističući strateški značaj projekta „Jadar“ za Srbiju i dodala da veruje da će kompanija „Rio Tinto“ ispuniti sve uslove, u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, i da će Srbija dobiti rudnik litijuma.

Istakla je da je Srbija unapredila svoje zakone u rudarstvu i energetici i da ove godine donosi i novu strategiju razvoja energetike, kao i nacionalni plan za klimu i energetiku.

„Sve to predstavlja osnovu za dolazak novih investitora i dalji privredni i ekonomski razvoj naše zemlje. Australijske kompanije su dobrodošle na investiraju ovde“, poručila je Mihajlovićeva.

Ambasadorka Stjuart je pohvalila zakonodavni okvir Srbije u rudarskom i energetskom sektoru, rekavši da novi zakoni predstavljaju osnov i daju predvidivost kompanijama za poslovanje u Srbiji.

„Pored „Rio Tinta“ i projekta „Jadar“, koji je veoma pozitivno ocenjen u Australiji, i druge australijske kompanije posluju u rudarskom sektoru u Srbiji i postoji zainteresovanost za nove investicije“, rekla je Stjuart.

Izrazila je uverenje da „Jadar“ donosi ogromne benefite ne samo Srbiji, već i celoj Evropi, u pogledu proizvodnje litijumskih baterija.

Na sastanku je bilo reči i o unapređenju rodne ravnopravnosti i položaja žena u Srbiji, a ambasadorka Stjuart je istakla da je za svog mandata u Srbiji svedočila dobrim rezultatima i postignućima u toj oblasti.

Dodala je da će i novi ambasador Australije u Srbiji nastaviti da pruža podršku naporima Srbije u unapređenju rodne ravnopravnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar