U trendu

Milivojević (DS): Finansijerima SNS data nabavka uglja iz inostranstva, umesto da to radi država

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da je Elektrodistribucija Srbije (EPS) „partijski plen“ i žrtva „epske pljačke“ vlasti Srpske napredne stranke (SNS) preko nabavki uglja za termoelektrane u Srbiji, koja se u poslednje dve godine vrši preko posredničkih firmi bliskih SNS-u, da bi se na takav način „plaćalo zlato a dobijalo blato“, odnosno ugalj slabijeg kvaliteta po visokim cenama.

Milivojević je na konferenciji za novinare ispred zgrade EPS-a novinarima pokazao šest ugovora tri kompanije za nabavku uglja iz inostranstva, vrednih ukupno 137,5 miliona evra, navodeći da je među njima i „Lider Pro“ iz Sremske Mitrovice, koja je finansirala kampanju SNS-a „sa pet miliona dinara 2016. godine, i tri miliona dinara 2017. godine“.

On je dodao da su i kompanije „Konal grup“ i „Viram“ iz Beograda od države dobile poslove nabavke uglja iz Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, zato što rudnik Kolubara zbog „havarijskih dešavanja“ ne može da isporučuje 30.000 tona uglja godišnje, kako je to bilo ranije.

„EPS služi za nameštanje koruptivnih poslova za partiju i mafiju. EPS je postao biro za zapošljavanje kadrova SNS, najčešće nestručnih i nesposobnih“, rekao je Milivojević. Dodao je da to javno preduzeće koristi SNS i za ucenu glasača i prikupljanje „kapilarnih glasova“, a da se planski uništava zbog privatizacije.

Istakao je da je ugovore kompanija kojima je država poverila nabavku uglja za termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu i „Morava“ u Svilajncu, Demokratska stranka dobila zahvaljujući časnim ljudima iz EPS-a i iz bezbednosnih službi.

„Šta je sa kapacitetima Kolubare? Ovo je samo vrh ledenog brega u nabavci uglja“, ukazao je Milivojević.

Rekao je i da će se privatizaciji EPS-a, DS suprotstaviti „argumentima i činjenicama“, zato što u ovom trenutku nije moguće sprovesti privatizaciju na „skandalozan način“, kako to pokušava „autokratska vlast“.

„Ako ovo dozvolimo Srbija je bankrotirala“, kazao je Milivojević.

Dodao je da se povodom sporne nabavke uglja preko privatnih kompanija obratio, pre desetak dana, tužiocu za organizovani kriminal, ali da još nije dobio odgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.