U trendu

Ministar Antić s privrednicima iz Kine o projektima u energetici

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da se ukupni ekonomski odnosi Srbije i Kine razvijaju ubrzanim tempom, što pokazuju i projekti čija je realizacija u toku, posebno oni u oblasti energetskog sektora, koje realizuju kineske kompanije u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, Antić je kazao da se nada da će tokom posete Srbiji koju predsednik Kine Si Djinping počinje sutra, biti usaglašen i potpisan Protokol o saradnji izmedju Ministarstva rudarstva i energetike sa kineskim partnerima o finansiranju i  izgradnji elektrana za proizvodnju električne energije od otpada.

Dodaje se da je Antić danas primio delegaciju kineske kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC), na čelu sa predsednikom Žang Čun-om sa saradnicima, a ta delegacija boravi u Beogradu u okviru predstojeće posete predsednika Kine Si Djinpinga, Srbiji.

Sastanku su, kako se naglašava u Ministarstvu rudarstva i energetike, prisustvovali pomoćnik generalnog direktora kompanije „China Poly Group“ Vang Singje, kao i državni sekretar Ministarstva, Mirjana Filipović.

Antić je kazao da kineska kompanija CMEC s partnerima uspešno gradi u Termoelektrani „Kostolac B“ nov blok B3 od 350 megavata, i da smatra da je Srbija najbolje iskoristila finansijska sredstva za značajne infrastrukturne projekte.

U saopštenju se dodaje da je predsednik CMEC-a, Žang Čun istakao da je poseta dokaz zainteresovanosti Kine za energetske projekte od zajedničkog interesa.

Na sastanku je konstatovano da je izgradnja TE Kostolac B3 ključni projekat u ekonomskoj saradnji dve države.

Predsednik CMEC je kazao da će se sve raditi u skladu sa ugovorom i da mnoge kineske kompanije žele da povećaju svoje investicije, kako bi se realizovali i drugi projekti od zajedničkog interesa, kakav je blok TENT B-3.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.