U trendu

Ministar ekologije Crne Gore za CMG: Zaštita životne sredine sve važnija i aktuelnija tema

Crnogorski ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je u intervju Kineskoj medijskoj grupi (CMG) istakao važnost i hitnost jačanja zaštite biodiverziteta i saradnje u očuvanju životne sredine.

On je uoči 15. zasedanja Konvencije o biodizverzitetu (COP 15), koje je otvoreno 11. oktobra u Kunmingu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan sa temom „Ekološka civilizacija: Izgradnja zajedničke budućnosti za sve“, naveo da u poslednjih 10 do 20 godina ekologija dobija sve više značaja a time i zaštita biodiverziteta.

„U posljednjih desetak godina razvija se posebna grana ekološkog urbanizma i biodiverziteta i to postaje jedan od najznačajnijih segmenata razvoja i korišćenja prostora kao jednog od najvrijednijih resursa, ne samo u Crnoj Gori nego širom sveta“, rekao je Mitrović.

On je rekao da se u Crnoj Gori sada više ne stimulišu industrije koje su vezane za jednokratnu proizvodnju, već se forsiraju one koje imaju stalni protok, odnosno oni projekti koji su pogodni sa stanovišta ekologije i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Prema rečima Mitrovića, Crna Gora pridaje i veliki značaj tome da se deca obrazuju kako bi od malih nogu imala svest o zaštiti životne sredine.

„Najviše se po pitanju nekih ekoloških mera može ostvariti tako što će se mlada populaciju obrazovati na pravi način i iz tih razloga mi smo planirali odredjene edukativne kurseve za mladje populacije, da bismo ih naučili da ako imaju dobar i pozitivan odnos prema prirodi“, rekao  je ministar.

On je podsetio da je u septembru 2018. godine u okviru ministarske konferencije „Zadužbina budućnosti“ u Podgorici pokrenut mehanizam za saradnju iz oblasti zaštite životne sredine izmedju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE). Za nosioca ovog projekta izabrana je Crna Gora.

„Sada pripremamo konkretne projekte, zajedno ćemo aplicirati, zajedno stimulisati projekte koji su najbolji za sve država CIE-a i Kinu i koji su vezani za zelenu energiju, energetsku efikasnost, zaštitu biodiverziteta“, naveo je Mitrović.

Ove godine se obeležava Godina zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje Kine i zemalja CIE-a. Govoreći o tome Mitrović je rekao da Crna Gora želi sa Kinom da razmeni iskustva i bolje saradjuje u zaštiti biodiverziteta i životne sredine, i na bilateralnom planu, kao i u mehanizmu saradnje Kine i zemalja CIE-a.

„Jako bi bilo interesantno da eksperti iz Kine dodju kod nas i potom mi podjemo kod njih da vidimo njihova iskustva… Saradnja sa Kinom u svakom pogledu nam može biti od velike koristi, pa čak i projekat saradnje Kine i zemalja CIE-a je u funkciji zajedničkog rada na rešavanju ekoloških problema, zaštiti biodiverziteta, životne sredine. Na osnovu obostranih iskustava zajednički možemo da napravimo boljitak i za Kinu i za nas koji živimo na ovom prostoru“, rekao je  Mitrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.