U trendu

Ministar Krkobabić: Oko Beograda prsten poljoprivrednih zadruga s 32.000 domaćinstava

Ministar zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj, Milan Krkobabić rekao je danas da država planira da „oko Beograda“ formira „prsten“ specijalizovanih poljoprivrednih zadruga da bi unapredila proizvodnju oko 32.000 domaćinstava i pomogla da se unaprede ratarstvo, mlekarstvo, stočarstvo i povrtarstvo.

On je u selu Rabrovac kod Mladenovca rekao da poljoprivrednici tog regiona mogu da se udruže i uz pomoć države od 50.000 evra formiraju zadruge preko kojih će dobijati seme, djubrivo i opremu za poljoprivredu.

„Plan je da se iskoristi resurs od 32.000 domaćinstava i da udruženi uz pomoć državnih bespovratnih sredstava proizvode zdravu i kvalitetnu hranu i ponude je na tržištu bez posrednika i odmah naplate“, rekao je Krkobabić.

Istakao je da „država prvi put organizovano pomaže selo“ i da se zalaže da se sledeće godine za osnivanje zadruga izdvoji 25 miliona evra.

On je podsetio da Slovenija subvencioniše poljoprivrednike sa 45.000 evra po hektaru.

Krkobabić je rekao da je plan da se mladim poljoprivrednim proizvodjačima dodeli neobradjena državna zemlja na besplatno korišćenje.

„U Srbiji ima 200.000 hektara neobradjene zemlje u državnoj svojini i ideja je da se mladim bračnim parovima u selima ponudi po 50 hektara na neodredjeno vreme, pod uslovom da ih obradjuju“, rekao je ministar.

Namera je da se, kako je rekao, ove godine u Srbiji u „misiji formiranja zadruga u koje se unosi samo proizvod, a ne i imovina kao u komunističko vreme“, osnuje oko 60 do 70 tih udruženja.

Do sada su, prema rečima Krkobabića, formirane 203 zadruge, a cilj je da ih u celoj Srbiji bude 500.

„Moja ideja je da se za pomoć udruženim poljoprivrednicima odvoji i 100 miliona evra kao što se stimulišu i strani investitori“, rekao je Krkobabić.

On je rekao da osnivanje zadruga podržava Odbor za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) i Zadružni savez Srbije.

SANU, po njegovim rečima, priprema mapu regiona pogodnih za uzgajanje odredjenih poljoprivrednih proizvoda.

Na pitanje poljoprivrednika da li mogu dobiti pomoć za sisteme za zalivanje, Krkobabić je rekao da agrarna politika, po strategiji razvoja poljoprivrede do 2040. godine, koja se priprema, ide ka ukrupnjavanju i zalivnih sistema i parcela.

Poljoprivrednik Ivan Damnjanović iz sela Jagnjilo je rekao da su tamošnji poljoprivrednici zainteresovani za udruživanje u zadruge jer proizvode prodaju posrednicima koji zarade više od proizvodjača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.