U trendu

Ministarstvo finansija SAD smanjilo kamatu na štedne obveznice

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo finansija objavilo je danas da će u narednih šest meseci, do aprila 2023. godine, plaćati godišnju kamatu na novu seriju štednih obveznica (I bonds) od 6,89 posto, što je niže od stope od 9,62 procenta godišnje koju je nudilo od maja.

To je treća najviša stopa otkako su ove obveznice uvedene 1998, a investitori mogu da zaključe ugovore po ponuđenoj godišnjoj kamatnoj stopi na šest meseci kupovinom tih hartija od vrednosti u bilo kom trenutku pre kraja aprila, prenosi CNBC.

Veb aplikacija američkog Ministarsva finansija „Trežuri Dajrekt“ je u petak pala jer su investitori pohrlili da ispoštuju rok za zaključenje šestomesečnih ugovora o kupovinu I obveznica po godišnjoj stopi od 9,62 odsto, koja je važila do kraja oktobra.

Takozvane „I bonds“, koje izdaje Ministarstvo finansija, vrsta su štednih obveznica u SAD dizajniranih da zaštite vrednost novca od inflacije.

Zbog visoke inflacije u Americi, koja je blizu 40-godišnjeg maksimuma, investitori su sve više zainteresovani za ulaganja u imovinu s većim prinosom i nižim rizikom, pa se ove hartije od vrednosti potpuno uklapaju u njihovu računicu.

Pored toga, obveznice serije I su izuzete od državnih i lokalnih poreza na prihod, što ih čini još primamljivijom imovinom za investitore koji žive u američkim saveznim državama i gradovima sa visokim porezima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.