Ministri regiona: Sanacija Agrokora da ne bude na štetu kćerki-firmi

Ministri trgovine i ekonomije Srbije, BiH, Slovenije i Crne Gore danas su se na sastanku u Beogradu saglasili da će preduzimati mere da se spreči da stabilizacija hrvatskog Agrokora bude na štetu njegovih kćerki-firmi u tim državama.

Dogovoreno je formiranje ministarskog tima koji će svakodnevno razmenjivati informacije o stanju firmi Agrokora u tim zemljama, a biće zatražen i razgovor sa predstavnicima Vlade Hrvatske koja je uvela prinudnu upravu u Agrokor.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je posle sastanka novinarima rekao da će i Slovenija uskoro usvojiti poseban zakon, „leks Merkator“ kako bi tu kompaniju zaštitila od eventualnog prelivanja novca na račun Agrokora, a da druge zemlje u kojima posluju firme tog koncerna za sada nisu predvidele donošenje takvog zakona.

„U svakoj zemlji je različita situacija vezano za firme Agrokora. U BiH je 10 takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500“, rekao je Šarović.

On je istakao da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka u Beogradu da sve firme Agrokora budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude „preko ledja“ kćerki-firmi u regionu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da je Srbija u nešto boljem položaju nego druge zemlje u kojima Agrokor ima kompanije, jer je Merkator S, koji zapošljava oko 9.000 radnika, u većinskom vlasništvu slovenačkog Merkatora.

„Zbog stanja u Agrokoru imamo slične probleme i zato tražimo zajedničko rešenje“, kazao je Ljajić.

On je dodao da dogovor o zajedničkom rešenju nije uperen ni protiv koga već je doprinos stabilizaciji Agrokora.

„Bićemo u svakodnevnoj komunikaciji i preduzimati zajedničke akcije. Spremni smo da razgovaramo sa predstavncima hrvatske vlade, kako bi se tamo rešila kriza Agrokora i da to ne bude na štetu kćerki-firmi“, rekao je Ljajić.

Po rečima Ljajića, postoje zakoni koji omogućuju da se i bez „leks Agrokora“ zaštite kompanije Agrokora izvan Hrvatske.

Sastanku resornih ministara regiona o Agrokoru prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je potvrdio da Srbija neće dozvoliti da domaće kompanije imaju štetu zbog krize Agrokora.

Na tom sastanku su pored Ljajića i Šarovića bili i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek i ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu Agrokora, čije je sedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmu u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, Dijamanta, Frikoma, MG Mivele, Kikindskog mlina i Nove sloge.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.