U trendu

MMF: Rast cena energenata treba da popusti početkom 2022. godine

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond smatra da aktuelni visok rast cena energije neće izazvati naftnu krizu, kakva je pogodila svet 1970-ih, i da će se početkom sledeće godine te cene povući sa sadašnjih rekordnih nivoa.

Mada će cene energije biti povišene tokom narednih nekoliko meseci, očekujemo njihovo povlačenje do kraja prvog kvartala iduće godine i tokom drugog tromesečja, izjavila je glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat na marginama godišnjeg zasedanja Fonda i Svetske banke, prenose svetski mediji.

Dodala je da će se, kada prođu zimski meseci, situacija poboljšati.

Nakon prošlogodišnjeg kolapsa cena energenata, uzrokovanog merama lokdauna s ciljem suzbijanja pandemije kovid-19, ukidanje tih mera i ponovno otvaranje ekonomija dovelo je do naglog oporavka globalne privredne aktivnosti i rasta potražnje za energijom i iscrpljivanja zaliha, posebno rezervi gasa u Evropi, objasnila je ona.

Ponuda robe, međutim, nije mogla da se oporavi tako brzim tempom kao tražnja, delimično i zbog širenja novog, delta soja kovida-19, koji je uticao na sporo vraćanje zaposlenih na radna mesta i ponovne prekide u lancima snabdevanja.

Nedostatak radne snage je, prema rečima Gopinat, vršio pritisak na cene robe u zemljama poput Nemačke, SAD i Japana.

„U teškoj smo situaciji u kojoj vidimo oštar rast cena“, a ključno pitanje je da li će to potrajati, rekla je ona, ocenjujući da će vremenske prilike biti ključni faktor, jer bi vrlo jaka zima mogla da dovede do restrikcija struje širih razmera „što bi imalo mnogo veće posledice na svet“.

Po njenom mišljenju, najgori scenario bi bio da u uslovima eventualno izuzetno oštre zime na severnoj hemisferi, što bi pojačalo potražnju za energijom, izostane adekvatan odgovor proizvođača, uključujući naftnu alijansu OPEK+, da povećaju proizvodnje, što bi moglo da utiče na ukupnu inflaciju.

Cene nafte su skočile u poslednjih nekoliko nedelja na višegodišnje maksimume, pri čemu je Brent dostigao 85 dolara za barel, a američka WTI nafta prekoračila nivo od 80 dolara. Rast cena energije podgreva strahovanja od daljeg uspona inflacije, što bi moglo da sputa globalni ekonomski oporavak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.