U trendu

Momirović: Srbija jedina sprovela aktivnosti iz Akcionog plana bezbednosti saobraćaja

PODGORICA – Srbija je jedina strana ugovornica Transportne zajednice koja je u potpunosti sprovela aktivnosti iz Akcionog plana bezbednosti saobraćaja, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na Konferenciji o transportu, u okviru zasedanja Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, koja se održava u Crnoj Gori.

Na skupu učestvuju ministri i visoki predstavnici članica Centralno-evropske inicijative (CEI) i predstavnici Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Uprkos značajnim koracima koje je Srbija napravila po pitanju bezbednosti u saobraćaju, a po oceni Transportne zajednice Srbija je najproaktivnija od svih zemalja u regionu, sledeće godine želimo posebno da se fokusiramo na bezbednost dece u saobraćaju“, rekao je Momirović na skupu.

On je istakao da su deca, kao ranjiva kategorija, izuzetno ugrožena, naročito ispred vrtića i škola, i dodao da je njegovo ministarstvo, zajedno sa Javnim preduzećem „Putevi Srbije“, izdvojilo dodatna sredstva kako bi se uradila signalizacija i obeležila sva mesta gde se saobraćaj ukršta sa putevima pešaka, a pre svega dece.

Momirović je dodao da je Srbija je jedan od dobrih regionalnih primera od kojih svi partneri mogu da nauče govoreći o poboljšanjima bezbednosti na putevima.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije ulažu velike napore na unapređenju kvaliteta i bezbednosti transportne mreže u cilju integrisanja u Trans-evropske transportne mreže, uz efikasno korišćenje prednosti svih vidova saobraćaja.

U delu konferencije koji je posvećen jačanju povezanosti sa Zapadnim Balkanom i među članicama Centralno-evropske inicijative (CEI), ministar Momirović istakao je da su izgradnja putne i železničke infrastrukture ključni za dodatno jačanje ekonomija i konkurentnosti čitavog regiona.

Konferencija koju organizuje Transportna zajednica, a domaćin je Ministarstvo za kapitalne investicije Crne Gore, fokusirana je na dve sesije, od kojih je prva posvećena Izveštaju o napretku akcionih planova Transportne zajednice i budućih aktivnosti u oblasti bezbednosti na putevima, železnici i olakšavanju transporta.

Druga sesija je posvećena jačanju povezanosti sa Zapadnim Balkanom i među članicama Centralno-evropske inicijative (CEI).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar