U trendu

Mraz i problemi sa oprašivanjem neće ugroziti rod voća

ČAČAK – Šljiva i ostalo voće u čačanskom kraju ove godine dobro je ponelo, pa loši vremenski uslovi prethodnih dana neće znatnije uticati na prinose, izjavio je danas Tanjugu direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Darko Jevremović.

„Prema prvim procenama i podacima s terena, u okolini Čačka ima izvesnih šteta na cvetovima kajsija i breskvi, prvenstveno na sortama koje su ranije cvetale, zbog pojave ovih kasnih prolećnih niskih teperatura kojih je bilo u kontinuitetu nekoliko dana“, rekao je Jevremović.

On je dodao da ta šteta nije velika, i da će u krajnjem ishodu biti još manja.

„Prema procenama, oštećeno je oko 20 odsto cvetova, ali će na kraju ta šteta biti manja, jer se nikad ne oplodi 100 odsto cvetova na drvetu, već znatno manji broj, tako da kada dođe do plodonošenja ta šteta će biti znatno manja“, naglasio je Jevremović.

Ovaj stručnjak je podsetio da se ovakvo vreme sa visokim temperaturama tokom zime i kasnim prolećnim mrazevima javlja već desetak godina, i da dovode do poremećaja u fiziološkim procesima u biljkama.

„Ono što dodatno negativno utiče jesu periodi sa dosta kiše i niskom dnevnom temperaturom, što otežava let pčela koje su glavni oprašivači u voćarstvu“, rekao je Jevremović.

Navodi da će to takođe negativno delovati na ovogodišnji rod, ali ne previše.

„Treba imati u vidu činjenicu da je potencijal rodnosti vrlo visok ove godine, jer je voće dobro ponelo, tako da niske temperature i problemi, sa oprašivanjem možda neće usloviti smanjenje prinosa“, ocenio je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Naglasio je da je šljiva u celini dobro podnela ove proleće meteorološke uslove.

„Samo izuzetno na nekim lokalitetima rane sorte su pretrpele oštećenja od mraza, ali ne i sotre koje su najzastupljenije u komercijalnom gajenju kao što su stenlej, čačanska rodna i čačanska lepotica. Tu ne treba zasad očekivati probleme kada govorimo o ovogodišnjim prinosima“, bio je izričit Jevremović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.