U trendu

Mudis srezao rejting Takeda Farmasjutikla za tri stepena

NJUJORK – Rejting agencija Mudis smanjila je kreditni rejting japanske kompanije Takeda Farmasjutikl, navodeći kao razlog narastanje duga tog proizvođača lekova nakon što je kupio irsku farmaceutsku firmu Šajer za 62 milijarde dolara.

Mudis je srezao kreditni rejting Takede za tri stepena na Baa2 sa nivoa A2, objavila je danas ta rejting agencija, a prenosi „Blumberg“.

To je još uvek investicioni nivo, a u Mudisu procenjuju buduće izglede japanske kompanije kao stabilne na bazi očekivanja da će Takeda smanjiti zaduženost putem sinergije troškova i rasta prodaje ključnih proizvoda.

Šajerove investitore je ovaj potez Mudisa obeshrabrio, tako da su akcije kompanije na jutrošnjem trgovanju u Londonu pale za čak 2,1 odsto.

„Ova transformacijska akvizicija će izazvati povećanje Takedinog duga za gotovo šest puta, što će je učiniti jednom od najzaduženijih farmaceutskih kompanija koja ima investicioni rejting“, naveo je Mudisov analitičar Jukiko Asanuma u saopštenju.

Takeda, koja je početkom ovog meseca dobila „zeleno svetlo“ akcionara za ovu najveću akviziciju u svojoj istoriji, s tom kupovinom će ući u novi dug od oko 30 milijardi dolara, uz preuzimanje Šajerovog postojećeg duga od 13,7 milijardi dolara. Na taj način će njen neto dug prema dobiti za oko pet puta premašiti zaradu, dok globalni prosek duga prema zaradi u farmaceutskoj industriji iznosi jedan.

Smanjenje rejtinga, koji je sada dva stepena iznad statusa „smeća“, bilo je očekivano, s obzirom na to da je Mudis, poput drugih rejting agencija, stavio Takedu pod poseban nadzor najavivši moguće rezanje nakon što je sporazum o akviziciji Šajera objavljen u maju.

Takedin generalni direktor Kristof Veber rekao je tada da očekuje smanjenje ocene kreditne sposobnosti kompanije, ali i da se nada da će ona ostati na investicionom nivou, podseća „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.