U trendu

Najbolje studentske i srednjoĆĄkolske inovacije

NOVI SAD – Automatska hranilica, povezana na aplikaciju, preko koje će poljoprivrednici upravljati sistemom prehrane stoke, samo je jedno od inovativnih reĆĄenja, koje su osmislili studentski i srednjoĆĄkolski timovi iz Srbije.

Oni će se takmičiti u kategoriji za Najbolju srednjoơkolsku i studentsku inovaciju u 2019. godini.

„Svi članovi moga tima dolaze iz manjih mesta u Vojvodini, pa smo u skladu s tim razvili i naĆĄe reĆĄenje. Imamo ideju da razvijemo automatsku hranilicu za stoku, koja već postoji na principu pokretne trake. NaĆĄa će se razklikovati od postojećih, jer ćemo dodati softver koji će automatski dozirati hranu na osnovu različitih parametara, kao ĆĄto su teĆŸina, starost, temperatura vazduha, vlaĆŸnost vazduha. Time ćemo reĆĄavati problem koji u danaĆĄnje vreme postoji – rast polupulacije iz dana u dan, a nedostatak hrane“, objaĆĄnjava student Fakulteta tehničkih nauka, smer inĆŸenjerstvo, Lazar Potrebić.

KaĆŸe da su se privrednici iz SAD, koji su nedavno bili na njihovom fakultetu, veoma zainteresovani za ovaj proizvod, te da su ih pozvali u Ameriku, ali da njihov tim joĆĄ nema novca da na taj poziv i odgovori.

Tim koji vodi mentor Vladimir Skalaj, nastavnik Elektrotehničke ĆĄkole „Mihajlo Pupin“, iz Novog Sada, razviće reĆĄenje “lora” i “lora one”, koja se koristi za prenos signala. Budući klijenti korstiće ga, objaĆĄnjava Skalaj, pre svega u raznim oblastima komunikacije.

U Poslovnom inkubatoru, u Novom Sadu, danas je organizovan prvi trening za „Inovacija iz ugla inovatora i iz ugla kupca”.

Na treningu će biti obučavani mentori za rad sa studentima i srednjoĆĄkolcima, koji ih očekuje u narednom periodu, kada će se timovi pripremati za Takmičenje za najbolju tehnoloĆĄku inovaciju u 2019. godini“. Treninzi će biti organizovani narednih dana i u UĆŸivu, NiĆĄu i u Beogradu.

Osim novootvorene kategorije „Najbolji srednjoĆĄkolski i studentski timovi“, postoji i kategorija „Realizovane inovacije“, deo je takmičenja, u kojem učestvuju timovi naučnika sa univerziteta i razvojnih odeljenja malih, srednjih i velikih preduzeća.

Za ovaj deo takmičenja timovi se mogu prijavljivati do 30. aprila. U septembru će biti organizovano finale, a u junu će biti poznati favoriti, ukupno ơest.

„Zadatak mentora je da obuči takmičare da tehnički naprave sistem da funkcioniĆĄe, a potom da istraĆŸe trĆŸiĆĄte i targetiraju ciljne grupe. Na osnovu potreba ciljne grupe da preoblikuju svoje inicijalno reĆĄenje, kako bi ostvarili prodaju“, objaĆĄnjava profesor Univerziteta u Novom Sadu Vojin Ć enk, koordinator takmičenja za Najbolju inovaciju u 2019. godini.

Ove godine prijavljeno je tri puta viĆĄe takmičara u kategoriji „Najbolji srednjoĆĄkolski i studentski tim“, kaĆŸu u Poslovnom inkubatoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.