U trendu

Najduža panoramska gondola na svetu otvorena na Zlatiboru (VIDEO)

Najduža panoramska gondola na svetu, Gold gondola, otvorena je na planini Zlatibor, jednoj od najznačjanih turističkih destinacija u Srbiji. Duga je devet kilometara i povezuje centar Zlatibora sa planinskim vrhom Tornik.

Gradnja gondole trajala je četiri godine, a koštala je 13 miliona evra.

Vožnja u jednom pravcu, na visini od 1.496 metara, traje 25 minuta, a u 55 kabina može da se preveze 600 putnika na sat. Maksimalan kapacitet gondole je 90 kabina i 1.000 putnika na sat.

Novac za izgradnju gondole obezbedjen je iz budžeta zlatiborske opštine Čajetina, ali su donacijama pomagali privrednici, a gradjani radnim akcijama. Njima je zahvalio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i naveo da je to jedno od najvećih ulaganja u turizam u Srbiji.

„Ovo je najduža gondola ove vrste na svetu, sigurno je jedno od najvrednijih ulaganja u turizam poslednjih godina. Nadam se da će ovo biti na opšti interes, u interesu države Srbije i Zlatibora. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su pomogli, koji su razumeli, našim zlatiborcima koji su u teškim trenucima podržali ovu investiciju“, rekao je Stamatović.

Očekivanja su da će se investicija u gondolu vratiti kroz deset godina, a da će Zlatibor postati najposećenija turistička destinacija u Srbiji i regionu sa 10 miliona noćenja godišnje i oko milion posetilaca.

Kompletna instalacija gondole uradjena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, u saradnji sa francuskom kompanijom Pomagalski.

Svečanosti povodom puštanja u rad gondole prisusutvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

„Došao sam da podržim jedan važan projekat i da kažem koliko se kao predsednik Republike Srbije, predsednik naše zemlje, radujem svakom uspehu i svemu što dobro donosi našim gradjanima i što dobro donosi našoj zemlji“, rekao je Vučić.

Pre zlatiborske gondole najduža svetska gondola bila je „TianmenShan Cable Car“ gondola duga 7,4 kilometara, koja se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini.

Prilog Kineske medijske grupe(CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar