U trendu

NALED: Srbija očuvala tempo sprovodjenja reformi iz 'Sive knjige'

Vlada Srbije sprovela je prošle godine 12 preporuka iz „Sive knjige“, od čega tri potpuno, a devet delimično, čime je očuvan tempo sprovodjenja reformi iz prethodnih nekoliko godina, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Djokić na predstavljanju 14. izdanja ove publikacije koja donosi preporuke za otkalnjanje administrativnih prepreka i bolje uslove poslovanja u Srbiji.

On je podsetio da su u prethodnih 13 godina, zahvaljujući „Sivoj knjizi“, unapredjene 143 administrativne procedure od 281 preporuke.

Djokić je naglasio da „Siva knjiga“ nudi konkretna rešenja i jasno ukazuje ko je odgovoran da se do tih rešenja i dodje, te pozvao institucije da nastave sa reformama i da ih ubrzaju.

Naveo je i da najveće opterećenje nije više na Ministarstvu finansija, na šta ukazuje i pad broja preporuka sa nekadašnih 40 odsto na četvrtinu, dodavši da se sve više preporuka odnosi i na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Djokić je kazao da ovogodišnja „Siva knjiga“ donosi 21 novu preporuku, a medju 10 prioritetnih su uvodjenje zelenih javnih nabavki, uredjenje novih oblika angažovanja radnika, ukidanje naknada za konverziju, bezgotovinsko plaćanje svuh taksi i naknada, uspostavljanje registra neporeskih nameta, digitalizacija ozakonjenja, kao i puna primena sistema eAgrar.

Podsetio je i da je prošle godine po sprovodjenju reformi iz „Sive knjige“ najviše izdvojilo Ministarstvo finanasija, jer je rešilo dve sistemske reforme i preporuke NALED-a – uvodjenje e-faktura i e-fiskalizacije, ukazujući da će prva smanjiti papirologiju, a da će druga omogućiti veću transparentnost u naplati poreza.

Djokić je naveo i da je Ministarstvo poljoprivrede optimizovalo procedure upisa u Centrlani registar subjekata i objekata u poslovanju sa hranom, da je Ministarstvo zdravlja započelo važnu sistemsku reformu uvodjenjem jedinstvenog zdravstvenog kartona, a da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, razvojem usluge „Plati“, dalo primer ostalim institucijama kako da gradjanjima i privredi olakšaju plaćanje taksi i naknada bez dokaza o uplati.

Zatim, da je Ministarstvo rada donelo jedan od najmodernijih Zakona o socijalnom preduzetništvu, koji će omogućiti osetljivim kategorijama da izadju na tržište rada, da je Ministarstvo rudarstva i energetike donele niz zakona koji će stvoriti bolje uslove za veća ulaganja u obnovljive izvore energije i očuvanje žaštite životne sredine.

NALED je danas nagradio pojedince i timove iz javne uprave koji su tokom prethodne godine u saradnji s NALED-om doprineli unapredjenju regulatornog okvira za poslovanje i sprovodjenju privrednih reformi u Srbiji.

Nagradjeni su i novinari, odnosno mediji, koji su svojim radom pomogli da gradjani i privreda budu informisani o sprovodjenju reformi u Srbiji.

Nagrade su dobili urednik ekonomske rubrike u Tanjugu Andjelko Utješanović i urednica ekonomije agencije Beta Marica Vuković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.