U trendu

NBS obeležava Svetsku nedelju novca i Međunarodni dan frankofonije 20-26. marta

BEOGRAD – Narodna banka Srbije će i ove godine – od 20. do 26. marta – brojnim aktivnostima namenjenim mladima obeležiti Svetsku nedelju novca, koja se na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine obeležava svake godine u celom svetu, a obeležiće i Međunarodni dan Frankofonije, saopštila je NBS.

Iz centralne banke navode da su u sklopu ovogodišnjeg programa planirane brojne radionice kao što su „Falsifikati“, „Moj budžet i ja“ i „Znamenite ličnosti na dinarskim opticajnim novčanicama“, na kojima se putem analize pojmova trošenja, zaduživanja i štednje kao i upoznavanja sa istorijatom novca a posebno dinara, te zaštitom novčanica od falsifikovanja, učesnici edukuju kako da razumno upravljaju svojim novcem i planiraju budžet.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti.

Kada je reč o obeležavanju Međunarodnog dana Frankofonije, koje se održava tokom marta, iz NBS navode da će za učenike starijih razreda Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ biti održana radionica „Reci mi deset reči“ sa ciljem da se učenici na zanimljiv način upoznaju s finansijskom terminologijom, odnosno pojmovima novac, novčanica, lice, naličje, banka, menjačnica, dinar, evro i slično, a da potom napišu i desetak reči na francuskom jeziku iz ove oblasti.

Za učenike mlađih razreda planirana je radionica „Nacrtaj novčanicu“, gde deca koristeći postojeće novčanice kao inspiraciju, ispoljavaju svoju kreativnost i originalnim rešenjima daju lični pečat izgledu novčanica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.