U trendu

NBS: Sa MMF o ekonomskim kretanjima i merama države

BEOGRAD – Zvanični razgovori delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom, koji je održan u video formatu, a u NBS kažu da će tokom razgovora do 16. oktobra biti sagledana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja.

Takođe, kako navodi NBS, teme razgovora će biti i primena i efikasnost mera ekonomske politike preduzetih zbog pandemije kovida19, a biće reči i o ekonomskim izgledima i projekcijama za naredni period.

Pored toga, razmotriće se i status realizacije ciljeva u okviru praćenja programa saradnje sa MMF-om, saopštila je NBS.

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju MMF-a predvodi Jan Kejs Martejn.

U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

Razgovori sa misijom MMF-a koji će trajati do 16. oktobra vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Taj vid saradnje sa Srbijom, MMF je odobrio u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.