U trendu

Nemačka u maju zabeležila najnižu nezaposlenost za četvrt veka

Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj opala je u maju na 5,7 odsto, što je najniži nivo od ujedinjenja 1994. i potvrdjuje stabilnost rasta najveće evropske ekonomije, navodi se u danas objavljenim izveštajima.

Agencija za zapošljavanje je u petak saopštila da se podaci o nezaposlenosti sezonski prilagodjavaju.

U saopštenju Agencije se navodi da je stopa nezaposlenosti u aprilu sa uračunatim sezonskim varijacijama iznosila 5,8 odsto, a da je na tom nivou bila i u martu.

„U povoljnom ekonomskom okruženju se rast nastavlja, nezaposlenost je opala u maju, zapošljavanje je sve snažnije a potražnja za manuelnim radom je ostala na istom nivou“, rekao je direktor Agencije Detlef Šele.

Govoreći u ciframa koje se koriste u javnosti, nezaposlenost je opala sa 5,8 odsto u aprilu na 5,6 odsto u maju a broj ljudi koji traže posao je u maju iznosio 2,5 miliona, što je za 71.000 manje nego prethodnog meseca.

Definicija nezaposlenosti koju koristi nemačka Agencija za zapošljavanje je restriktivnija od one koju upotrebljava Evropska kancelarija za statistiku Eurostat. Eurostat će danas objaviti aprilsku statistiku za evrozonu.

Eurostat, koji je martovsku stopu nezaposlenosti u Nemačkoj procenio na 6,7 odsto, koristi definiciju nezaposlenosti Medjunarodne organizacije rada i ne računa u nezaposlene osobe koje rade najmanje jedan sat nedeljno.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike