U trendu

Niš: Neznatan rast industrijske proizvodnje u januaru

Industrijska proizvodnja u Nišu zabeležila je na početku godine rast od 0,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci niškog Sekretarijata za privredu.

Prema zvaničnoj statistici, u januaru ove godine, na području grada Niša ostvaren je rast proizvodnje poluproizvoda za 3,7 odsto, kapitalnih proizvoda za 13,6 i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,2 odsto.

Pad proizvodnje energije iznosio je 21,8 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 4,5 odsto.

Po granama preradjivačke industrije, rast proizvodnje zabeležili su proizvodjači hemikalija i hemijskih proizvoda (30,4 odsto), proizvodjači električne opreme (10,2 odsto), mašina (10 odsto) i gume i plastike (dva odsto).

Pad proizvodnje od 44,5 odsto evidentiran je u proizvodnji prehrambenih proizvoda, dok je pad od 30,6 odsto zaležen u proizvodnji mašina.

U proizvodnji računara, elektronskih i optičkih zabeležen je pad od 12,4 odsto.

U strukturi industrijske proizvodnje u Nišu dominira i dalje proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju sa učešćem u ukupnoj proizvodnji od 68,7 odsto.

Učešće proizvodnje kapitalnih proizvoda je 24,4 odsto, a poluproizvoda 6,5 odsto.

Učešće trajnih proizvoda za široku potrošnju je 0,3 odsto, dok proizvodnja energije predstavlja 0,1 odsto vrednosti ukupne industrijske proizvodnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.