U trendu

Nord Strim: Oštećenja na oba gasovoda bez presedana

MOSKVA – Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 su bez presedana, a vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija Nord Strim AG, operater cevovoda Severni tok 1.

„Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cevovoda Severni tok su bez presedana. Za sada nije moguće proceniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture“, navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvestila je agencija Tas s.

Istu informaciju prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje usledilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Severni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva paralelna kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Severni tok 2, koji se proteže skoro paralelno sa Severnim tokom 1 po dnmu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje. Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar