U trendu

Nova runda trgovinskih pregovora Kine i SAD

PEKING/VAŠINGTON – Kineski zvaničnici pozdravili su danas poziv Sjedinjenih Država za održavanje novog kruga trgovinskih pregovora, u uslovima kada se Vašington priprema za dalju eskalaciju trgovinskog rata sa Pekingom uvođenjem tarifa na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pozvala je kineske zvaničnike da obnove trgovinske pregovore, izjavio je visoki ekonomski savetnik Bele kuće u sredu, a prenosi agencija Rojters.

Ta vest je odmah podigla indekse na azijskim berzama, ali i vrednost juana.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang je poručio da Kina pozdravlja takav poziv, i da su dve zemlje trenutno u razgovorima o detaljima nove runde pregovora.

„Kina je oduvek smatrala da eskalacija trgovinskog spora nije u interesu nijedne strane. Zapravo, od poslednjih preliminarnih razgovora u Vašingtonu, održanih prošlog meseca, trgovinski timovi dve strane su nastavili da održavaju kontakt i da razgovaraju o problemima“, rekao je portparol.

Lari Kudlou, koji predsedava Ekonomskim savetom Bele kuće, izjavio je za Foks biznis da je američki ministar finansija Stiven Menučin uputio poziv višim kineskim zvaničnicima, ali nije želeo da iznese dodatne detalje.

Poziv dolazi u uslovima sve većeg protivljenja poslovnih krugova na Zapadu uvođenju novih američkih tarifa, dok je istraživanje Američke privredne komore u Kini (AmĆam) pokazalo da su američke kompanije u toj zemlji pretrpele „očigledne i dalekosežne“ negativne posledice zbog “ trgovinskog rata SAD i Kine.

Preko 60 odsto anketiranih američkih kompanija je saopštilo da američke tarife već ugrožavaju njihove poslovne operacije, dok je sličan procenat naveo da se kineske carine na američku robu takođe negativno odražavaju na njihovo poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.