U trendu

Novi virtuelni operateri u Srbiji

Korisnici mobilnih telefona koji  nisu zadovoljni postojećim operaterima ubuduće će moći da biraju između usluga koje nude dva nova „virtuelna” operatera.

Oni se razlikuju od klasičnih telekomunikacionih kompanija jer nisu kupile licencu za korišćenje frekvencija nego zakupljuju već postojeću mrežu mobilne telefonije.

U pitanju su domaća firma „Globaltel”, koja je počela da radi pre dva dana i britanska kompanija „Mundio mobile”.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da obe pomenute kompanije imaju licencu za rad koju im je dodelio RATEL, pa nema nikakvih zakonskih prepreka za njihovo poslovanje.

Ove kompanije ponudiće korisnicima nove usluge. Tako „Globaltel” , kojoj je dodeljen pozivni broj 0677, građanima nudi veliki broj televizijskih kanala, a „Mundio mobile” (sa prefiksom  0678) pokušaće da uspostavi najjevtinije razgovore između naših građana i onih koji žive u dijaspori.

Oba ova operatera  iznajmljuju „Vipovu” mrežu. Ministar kaže da je britanska kompanija završila testiranje tržišta, ali da se još ne zna da li će početi sa radom pre ili posle novogodišnjih praznika.

– Ulaskom novih operatera u Srbiju povećavamo konkurenciju, snižavamo cenu i nudimo nove usluge. Osim toga, sve ove kompanije su u obavezi da uplaćuju 0, 5 odsto dobiti u budžet, ali i da plaćaju porez čime se obezbeđuju dodatni novac u budžetu – objašnjava Ljajić.

Većinski udeo u preduzeću „Globaltel” (55 odsto) ima preduzeće za informisanje i marketing „Pink internešnel kompani”, Željka Mitrovića, dok manji deo pripada firmi „Proceskom”.

(Jelena Popadić, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.