U trendu

Novosti: Češka kompanija Sebre gradi kompleks na prostoru marine Dorćol

Češka kompanija Sebre uložiće oko 300 miliona evra u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na 4,3 hektara prostora nekadašnje marine Dorćol, koji je danas zapušten, pišu „Večernje novosti“.

Ta kompanija je zemljište kupila 2019. godine za 3,86 milijardi dinara, a gradnja bi mogla da počne u drugoj polovini 2022. i da radovi budu završeni u roku od šest godina.

„Predvidjena je izgradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa. Očekujemo da će preko 40 odsto površina biti zeleno (parkovi, bašte i ambijenti, drvoredi, staze za pešake i bicikliste). Akvatorijum i parter su takodje namenjeni za javno korišćenje, u kojem će biti smeštena dva vrtića i oko 30 lokala različitih sadržaja“, kazali su u kompaniji Sebre.

Marina Dorćol i parcele na kojoj se nalazi pripadaju spomeniku kulture Termoelektrane „Snaga i svetlost“, objekta sagradjenog 1932. godine. Buduća izgradnja ne sme da ugrozi i ošteti vizure i vrednosti jednog od bisera industrijske arhitekture. Grad Beograd će elektranu revitalizovati, a u njoj će ubuduće biti smešten Muzej Nikole Tesle, navode „Novosti“.

U nastavku muzeja, van granica Marine Dorćol, do Dunava formira se velika javna parkovska površina. U neposrednom okruženju je predvidjena i izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti sa katedrom za ples.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.