U trendu

Padaju cene akcija na svetskim tržištima

LONDON – Cene akcija na svetskim berzama su danas u padu jer investitori i dalje iščekuju napredak u vezi s donošenjem američkog paketa fiskalnih podsticaja, dok je dolar na putu da zabeleži nedeljni gubitak.

Berze u Kini i u većem delu jugoistočne Azije su zatvorena zbog Lunarne nove godine, pri čemu kineska tržišta akcija i obveznica, kao i valutna i robna terminska tržišta neće raditi do 17. februara.

Svetski indeks MSCI, koji prati berze u 49 zemalja, skliznuo je za 0,15 posto na dnevnom nivou sa najvišeg nivoa dostignutog ranije ove nedelje, izveštava Rojters.

Fjučersi akcija u indeksnoj korpi NJujorške berze S&P 500 potonuli su za 0,2 procenta.

Evropske akcije, merene indeksom STOKS 600, pale su na početku trgovanja nakon čega su krenule uzlaznom putanjom na trgovanju na Londonskoj berzi oko podneva.

Nemački indeks DAKS je pao za pola procenta, a Italijanski FTSEMIB za 0,2 posto na dnevnom nivou. Istovremeno, prinosi na italijanske državne obveznice spustili su se na najniži nivo, jer investitori polažu nade u novu vladu koju će voditi bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

Generalno, investitori na svetskim tržištima trenutno vagaju situaciju, pri čemu na jednom tasu imaju neke slabe ekonomske podatke, a na drugom porast vakcinacija protiv kovida, izglede povećane državne potrošnje i nastavak politike jeftinog novca centralnih banaka, što će podstaći privredni rast, ali u krajnjoj instanci i inflaciju.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks se danas opravio za četvrtinu procenta, ali je je ostao na putu da na nedeljnom nivou zabeleži gubitak od 0,6 posto.

Na robnim berzama, spot cena zlata je opala za 0,5 odsto, na 1.816,91 dolara za uncu, dok su fjučersi američkog zlata pojefitinili za 0,6 procenata, na 1.816,6 dolara. Uprkos današnjem padu, ova trgovačka nedelja će za zalato, kako se čini, biti najbolja u poslednje tri sedmice zbog velike prodaje dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.