U trendu

„Pametnom“ ogradom protiv štete od divljači u voćnjacima

APATIN – Zbog velike štete koju divljač nanosi u voćnjacima, ali i na drugim poljoprivrednim površinama, JP „Vojvodinašume“ započelo je u Gornjem podunavlju, u Kupusini kod Apatina, postavljanje zaštitnih ograda niskog napona koje osim što sprečavaju upad životinja šalju i obaveštenje vlasnicima imanja preko aplikacija za mobilni telefon.

Najveću štetu voćari u okolini Apatina su pretrpeli u toku zime krajem 2018. i početkom 2019.godine, kada je zbog lošeg stanja i delom neovlaštenog sečenja spoljne ograde lovišta posebne namene „Kozara“ kojim gazduje JP “Vojvodinašume“, jedan broj jelena izašao u atar sela Kupusina i gulio kore stabala voćkarica.

„Tonije jedini slučaj i nije sva divljač iz lovišta. Kada je nizak vodostaj Dunava kod nas prelaze i jeleni iz Hrvatske. Velika je šteta. Bilo je ranije i tužbi, ali sada se nadamo da će ova nova tehnologija doprineti da rešimo problem – kaže Peter Ištvan, predstavnik voćara iz Kupusine.

Pilot projekat koji podrazumeva postavljanje električne zaštitne ograde niskog napona kao efikasan repelent za zaštitu voćnjaka i drugih poljoprivrednih kultura od krupne i sitne divljaći naročito krajem zime, u februaru i martu, JP“Vojvodinašume“ je pokrenulo u saradnji sa Mesnom zajednicom Kupusina, na pokaznoj površini od 80 ara sa dužinom ood 480 metara i visine od 2 metra.

„Na ovaj način ćemo izbeći invanzivne mere koje su pojedinci zagovarali, a to je da se jelenska divljač odstreli i pokušaćemo da uskladimo prirodu sa privrednim aktivnostima čoveka, da pokažemo da na istoj površini mogu u skladnom odnosu da žive jeleni i da se ljudi intezivno bave voćarstvom i povrtarstvom“ kaže Roland Kokai, direktor „Vojvodinašuma“.

Postavljena zaštitna ograda je za čoveka i životinje potpuno bezopasna, a postavljeni elektro-repelent sa autonomnim solarnim napajenjem i stabilnim naponima. nazvanim „pec-pec“ pružiće, tvrde u JP „Vojvodinašume“, adekvatnu i efikasnu zaštitu vocnjaka od divljači i pokazati da se na taj način mogu štititi poljoprivrednici širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.