PKS do kraja godine plasira svoju Instant PAY aplikaciju

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je danas, da bi do kraja godine na Google Play prodavnici trebalo da bude dostupna njena Instant PAY aplikacija, koja će omogućiti naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uredjajem i pružiti mogućnosti proširenje naplate trgovcima, bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova.

„Instant PAY aplikacija PKS je pre svega namenjene trgovcima i preduzetnicima koji nemaju POS terminale, dok će trgovcima koji imaju POS terminale pružiti mogućnost proširenja usluga kupcima, uz niže troškove transakcija, jer nema kartičnih šema“, izjavila je sekretar Udruženja finansijskih institucija PKS Katarina Ocokoljić na predstavljanju aplikacije u okviru konferencije „Sinergija19“.

Ona je istakla da reč o najsavremenijem načinu bezgotovinskog plaćanja preko koga primalac dobija sredstva odmah na račun, u takozvanom realnom vremenu, u režimu 365 dana u godini, sedam dana nedeljno, 24 časa dnevno, a koji je razvijen u saradnji sa kompanijom Peyten.

Dodala je da je aplikacija zasnovana je na Instant platnom sistemu (IPS) Narodne banke Srbije, koji će uskoro biti dostupan kroz sve bankarske kanale.

Ocokoljić je objasnila da će PKS svojim članicama ponuditi aplikaciju potpuno besplatno, odnosno da je dovoljno da kompanije koje se odluče za ovaj vid usluge, preuzmu aplikaciju sa Google Play prodavnice, obrate se banci kod koje imaju račun i aktiviraju aplikaciju.

„PKS je spremna za produkciju, ali su trenutno aplikacije koje su preuzele banke u fazi testiranja i čim se taj postupak završi u testnoj laboratoriji NBS, što se očekuje veoma brzo, aplikacija će se naći na Google Play prodavnici“, rekla je ona.   

Do sada su ugovore o uvodjenju tog novog sistema plaćanja, koji je po zakonu obavezan za sve banke, potpisale Rajfajzen banka, Banka Poštanska štedionica, Komercijalna banka, dok su u fazi okončanja potpisivanja ugovora Vojvodjanska banka, OTP banka, Halk i Erste banka.

Na predstavljanju je rečeno i da se instant plaćanje koristi za male transakcije, a u Srbiji je odredjeno da kroz ovaj sistem može da prodje plaćanje do 300.000 dinara.

Iz PKS čekuje da u budućnosti ovakav vid naplate postane i najzastupljeniji, imajući u vidu koliko je mobilni telefon postao deo svakodnevice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.