U trendu

PKS: Srbiji obnovljen status povlašćene nacije u trgovini sa SAD

Srbija će od 22. aprila ove godine ponovo moći da bez carine izvozi u SAD oko 5.000 proizvoda i taj povlašćen staus važiće do kraja 2020. godine, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Prethodni Generalni sistem preferencijala (GSP) koji je američki Kongres odobrio Srbiji istekao je, kako je navedeno, 31. decembra prošle godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu na robu koja je bila na režimu bescarinskg uvoza u SAD.

Dodaje se da nova odluka Kongresa, kojom se Srbiji obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, omogućava retroaktivnost, pa će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su obračunate na robu izmedju 1. januara i 22. aprila 2018. godine.

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao i na odredjene tekstilne proizvode.

Načelnik odelenja za poreklo robe Uprave carina Srbije Vladimir Filipović rekao je, kako se navodi, da roba za bescarinski izvoz treba da zadovolji kriterijum porekla.

„Roba namenjena izvozu mora u potpunosti da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 dsto dodate vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije“, rekao je Filipović.

Dodao je da je srpska roba, u nekoliko hiljada milijardi dolara vrednom američkom uvozu 2017. godine, učestvovala sa svega 258 miliona dolara.

Tako mali izvoz, prema njegovim rečima, govori da Srbija ne koristi dovoljno prednost trgovinskih olakšica.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike