U trendu

Počeo 10. Mikser festival

BEOGRAD – Deseti „Mikser festival“, pod sloganom „Cirkuliši“, posvećen održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, počeo je danas u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu međunarodnom konferencijom „Shift“, u okviru koje će inostrani stručnjaci podeliti svoje iskustvo u vezi s temom festivala.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je na otvaranju da je koncept cirkularne ekonomije u potpunosti ukorenjen u evropski ekonomski sistem i sastavni je deo glavnih ciljeva EU.

„Cirkularna ekonomija nije antiekonomski koncept. Naprotiv, to je ekonomija koja doprinosi rastu, otvaranju novih radnih mesta, smanjuje gubitke i zahvaljujući ovom procesu, od 2012. do 2016. stvoreno je oko četiri miliona novih radnih mesta širom Evrope“, rekao je Fabrici, podsetivši da je pre 20 godina taj koncept bio nepoznat, a danas je deo svakodnevnog života.

On je naglasio da Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji mora da napravi zaokret sa tradicionalne ekonomije ka cirkularnoj ekonomiji koja, prema njegovim rečima, nije luksuz, već način da obezbedimo sopstvenu budućnost.

Fabrici je istakao da Srbija poseduje kapacitete za inovacije i dodao da će joj, u tom zaokretu, Evropska unija, kao najveći investitor i donator, biti pratilac.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, koja je nedavno došla iz Indije, izrazila je zadovoljstvo što poput Indije i u Srbiji vidi da su postulati cirkularne ekonomije u srži tradicije i naglasila da to nije samo stvar ekonomije, već kulture i svakodnevnog bivstvovanja.

„Vidimo svuda oko sebe nemarnu upotrebu resursa, što ugrožava ekološki balans i našu budućnost. Moramo sprečiti dalje zagađivanje okoline, jer u tom pogledu ne postoje granice, to je globalno pitanje koje utiče na sve nas“, rekla je Pikap.

Ona je upozorila da u Srbiji svaka osoba godišnje baci 53 kilograma hrane, dok, s druge strane, 35.000 ljudi koristi usluge 75 narodnih kuhinja širom zemlje i dodala da rade na tome da putem platforme za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj povežu one koji bacaju hranu sa onima kojima je ta hrana potrebna.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da Srbija čini dva posto teritorije Evrope, ali njen udeo u pogledu biljnog diverziteta je više od 40 posto, životinjskog više od 67 posto i više od 74 posto kada su u pitanju ribe i beskičmenjaci.

„Bogati smo, ali je pitanje kako se prema tome odnosimo. Milion vrsta danas nestaje, a to je deo onih osam miliona koji će takođe nestati“, upozorio je Trivan.

On je ukazao na značaj civilnog sektora poput Miksera koji je, kako je istakao, postao društveni fenomen na koji treba da se ugledaju svi oni koji žele nešto da učine za svoju državu i svoje društvo, ocenivši da je Srbija možda siromašna zemlja, ali nije siromašna inteligentnim ljudima.

Kreativna direktorka Mikser festivala Maja Lalić rekla je da će sve zaključke „Shift“ konferencije, proslediti Ministarstvu zaštite životne sredine koje se već uveliko bavi cirkularnom ekonomijom, i dodala da im je cilj da uključe što više aktera i da se njihov glas o značaju održivog razvoja čuje.

Program ovogodišenjeg Mikser festivala, koji će se odvijati do 26. maja na više lokacija na Donjem Dorćolu, obuhvatiće devet programskih celina: „Shift“, radionica „Cirkulaton“, smotra inovacija „Innovation Expo“, Dizajn zona, CirculArt, Hrana 2.0, Mikser Bazar, Mikser kids hub i muzicki program.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar