U trendu

Počeo Sajam tekstila u Beogradu s 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije

Sajam tekstila „Balkan textile 2023“ na kojem učestvuju 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije, otvoren je danas u Beogradu.

Pored tkanina, izlagači tokom Sajma tekstila do 4. marta u Hali 5 Beogradskog sajma predstavljaju i mašine i opremu za tekstilni sektor.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović je na otvaranju Sajma rekao da je Srbija prošle godine izvezla tekstilne robe za 1,1 milijardu evra.

On je istakao da tekstilna industrija može da bude „snažan motor privrednog razvoja Srbije“ i da u 1.600 kompanija u tekstilnoj industriji radi više od 60.000 ljudi.

„Srbija je danas prema relevantnim istraživanjima najatraktivnija destinacija za investitore na Zapadnom Balkanu. Vrednost investicija premašile su četiri milijarde evra, a trgovinska razmena nastavlja da beleži snažan rast“, naveo je on.

„Privreda Srbije je u prošloj godini imala rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od više od 66 milijardi evra. To su odlilčni rezultati ali ne želimo tu da stanemo, već hoćemo nove kompanije koje će da uvoze i izvoze iz Srbije“, rekao je Momirović.

Ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj, rekao je da je bilateralna trgovina prošle godine dostigla novi rekord od 2,35 milijardi dolara i da ide ka pet milijardi dolara.

„U poslednjih 10 godina turske investicije su se povećale sa jednog miliona dolara na 400 miliona. U Srbiji 1.400 firmi zapošljava 8.000 radnika, a broj naših fabrika u Srbiji dostigao je 23“, rekao je on.

Podsetio je da je prva turska investicija u Srbiji počela sa fabrikom farmerki i istakao da „danas turski brendovi omogućavaju posao hiljadama radnika i povećavaju broj prodajnih mesta“.

Naveo je da Turska radi na tome da se investicije u sektoru tekstila povećavaju i da i drugi turski bendovi počnu da posluju na srpskom tržištu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.