Poljska obeležila 30.godišnjicu prvih „poluslobodnih“ izbora

VARŠAVA – Poljska je danas obeležila 30. godišnjicu deličmično slobodnih izbora koji su doprineli padu komunizma, u trenutku kada je ova zemlja i dalje podeljena po pitanju njegovog nasleđa, navodi AP.

Navodi se da liberalna opozicija tvrdi da su izbori održani 1989. godine označili prekretnicu u tranziciji Poljske ka evropskoj demokratiji.

Na tim izborima komunističke vlasti su deo poslaničkih mesta prepustile kandidatima pokreta „Solidarnost“ koji se protivio režimu tokom 80-ih godina prošlog veka.

Navodi se da su na tim izborima Poljaci u velikoj meri glasali za kandidate „Solidarnosti“ umesto za komuniste, što je ocenjeno kao jasan znak da žele promenu vlasti.

AP navodi da su ovi izbori ubrzali pad komunizma u Poljskoj kasnije te iste godine i dali podsticaj talasu revolucija koje su se u istočnoj Evropi dogodile u narednih godinu ili dve.

Lideri desno orijentisane vlade koju vodi stranka Pravo i pravda smatraju da su izbori iz 1989. imali nedostatke pošto su zahvaljujući sporazumu oko njih komunisti sačuvali deo uticaja i nakon dolaska demokratije.

Navodi se da su mnogi od protivnika aktuelne vlasti, među kojima su bivši predsednik Leh Valensa i predsednik Evropskog saveta i nekadašnji poljski premijer Donald Tusk, obeležili godišnjicu izbora uz debatu, svačanu deklaraciju i tirtu u Gdanjsku, kolevci prodemokratskog pokreta „Solidarnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.