U trendu

Pomoć privredi iz budžeta uticanće na rast BDP-a

BEOGRAD – Ministarstvo privrede je za sledeću godinu za podršku privredi i nove investicije izdvojilo dosta novca i to će najviše uticati na porast BDP-a, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atnanasković na onlajn konferenciji Privredne komore Srbije o poslovnim planovima za 2021. godinu.

Ove godine je ministarstvo za podršku privredi, očuvanje likvidnosti i podsticanje zaposlenosti izdvojilo 160 milijardi dinara i time je oko 250 privrednih subjetaka dobilo podršku, izjavila je ministarka.

„Za sledeću godinu je Ministarstvo u budžetui za podsticaje privredi planirano 17,6 milijardi dinara, a za podsticanje direktnih investicija više od 15 milijardi dinara. Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda, a za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva odvojene su dve milijarde“, rekla je ministarka Atanasković.

Dodala je da se to uglavnom odnosi na nabavku opreme početnika u poslovanju i da je ove godine rešeno da se jedan deo novca usmeri na žensko i omladinsko preduzetnicštvo, a da u ovom trenutku Ministarstvo radi na definisanju elemenata tog programa.

„Kada je reč o infrastrukturnim projektima regionalnog razvoja, u budžetu je planirana 1,6 milijardi i to je vrlo bitno. Ja moram reći da je unapređenje zona do sada davalo rezultate i angažovalo deo sredstava iz lokalne samouprave, što se takođe pozitivno odražava na rast
BDP-a“, zaključila je ministarka Atanasković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.