U trendu

Ponude investitora za akcije Aramka dostigle 44 mlrd dolara

RIJAD – Kompanija Saudi Aramko do sada je dobila od investitora ponude za kupovinu njenih akcija u ukupnom iznosu od 44,3 milijarde dolara, saopštila je danas brokerska kompanija „Samba Kepital“, koja je glavni menadžer Inicijalne javne ponude (IPO) saudijskog naftnog giganta.

Dosadašnja ukupna tražnja investitora veća je 1,7 puta od obima ponuđenih akcija, a institucionalni investitori mogu da dostavljaju ponude do 4. decembra, prenosi Rojters.

Aramko je, kako se podseća, planirao da proda 1,5 odsto svojih akcija za 96 milijardi rijala (25,6 milijardi dolara), čime bi kompanija dostigla tržišnu vrednost od 1.700 milijardi dolara.

Prvo ažuriranje liste zainteresovanih institucionalnih investitora pokazuje, prema saopštenju „Sambe“, da su od njih stigle ponude u vrednosti od 118,86 milijardi rijala (31,70 milijardi dolara).

Što se tiče dela akcija namenjenog malim individualnim ulagačima, za koji je prijavljivanje zatvoreno u četvrtak, stigle su ponude u ukupnom iznosu od 47,4 milijarde rijala (12,64 milijarde dolara), što je oko 1,5 puta više od količine akcija ponuđenih malim investitorima.

Mada je upis akcija premašio ponudu, nivo interesovanja je, po oceni Rojtersa, relativno prigušen u poređenu sa drugim saudijskim IPO-om. Britanska agencija napominje u tom kontekstu da je prilikom listiranja Nacionalne komercijalne banke Saudijske Arabije, 2014. godine, upis dela akcija namenjenog malim investitorima bio „prebukiran“ 23 puta.

Aramko se oslanja na lokalnu i regionalnu tražnju kako bi realizovao svoj debi na berzi, nakon što je otkazao marketinške prezentacije izvan regiona Persijskog zaliva zbog manjka interesovanja stranih institucionalnih investitora.

Rojters dodaje, pozivajući se na neimenovane izvore, da suvereni fondovi Abu Dabija i Kuvajta planiraju da investiraju Aramkov IPO, koji bi mogao da postane najveći na svetu ako obori rekord od 25 milijardi dolara, koliko je prikupila kineska kompanija Alibaba 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.