U trendu

Porasle cene deonica na Vol stritu

NJUJORK – Cene deonica na Vol stritu porasle su drugi dan zaredom, jer su ulagače ohrabrile najave podsticajnih mera u nemačkoj, kao i drugim najvećim svetskim privredama.

Dau Džons (Dow Jones) ojačao je 306 bodova ili 1,20 odsto, na 25.886 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,44 posto, na 2.888 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 7.895 bodova.

Ulagače je ohrabrilo pisanje nemačkih medija kako je tamošnja vladajuća koalicija spremna da suspenduje pravilo o uravnoteženom državnom proračunu i poveća dugove kako bi podstakla rast privrede kojoj preti recesija, prenosi Index.

Prema pisanju kineskih medija, Peking planira podsticajne mere koje bi povećale raspoloživi dohodak, a uz to, ulagači se nadaju da će i vlasti drugih najvećih svetskih privreda uvesti podsticajne monetarne i fiskalne mere kako bi podržale rast.

Ipak, ulagače najviše brine trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji traje već godinu dana, uprkos povremenim optimističnim porukama s obe strane.

Kako se navodi, ulagači su poslednjih dana oprezni i zbog toga što američkoj privredi preti rizik od recesije, na šta ukazuju signali s tržišta obveznica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.