U trendu

Poreske olakšice iskoristilo hiljadu početnika u biznisu

BEOGRAD – Poreske olakšice za početnike u poslovanju koje su na snazi od oktobra 2018. godine do sada je iskoristilo 1.000 preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni biznis, najčešće u sektoru usluga, u proizvodnji, prehrambenoj industriji, turizmu, tekstilnoj i drvnoj industriji, rečeno je danas na konferenciji Info dan „Startuj legalno“.

Konferenciju na Fakultetu organizacionih nauka organizovali su GIZ, NALED, Udruženje ENECA, a namenjena je studentima kako bi se informisali o meri poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da prvi rezultati poreskog oslobođenja pokazuju da je ta mera prevazišla očekivanja te organizacije, koja se inace, zalaže za manje birokratije i bolje uslove poslovanja.

Jovanović je rekla da neke brojke opominju – veliki broj mladih odlazi iz zemlje, a statistika je nepovoljna i kad je zapošljavanje u pitanju.

„Sproveli smo istraživanje kod onih koji pokreću biznis i ustanovili da su im veliki problem obaveze prema drzavi, odnosno porezi i doprinosi na zarade i to od od prvog dana kad se registruju“, rekla je Jovanović.

Sa Ministarstvom finansija i nadežnim institucijama NALED je radio na tome da se ti propisi izmene i od oktobra 2018. na snazi je oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa za sve koji su završili fakultet u proteklih godinu dana, srednju školu, ili su duže od šest meseci na birou, a pokrenuli su sopstveni biznis.

Prema analizi NALED-a, to će im uštedeti oko 250.000 dinara godišnje, rasteretiti ih od rizika i ohrabriti da pokušaju da realizuju svoju ideju.

Kako je navela, u prva tri meseca od kad je uvedena ova olakšica nju je koristilo više od hiljadu ljudi u 30 opština i gradova.

Milivoje Jovanović iz Udruženja ENECA i izvršnog odbora NALED-a rekao je da je poreske olakšice najdirektnije pomažu početnicima u poslovanju, te da su one naročito podsticajne mladim ljudima, jer, kaže, često su se kao udruženje sretali s primedbama tipa: tek smo se registrovali, još praktično nismo ni počeli da radimo, a već smo dužni državi.

Info radionice će u narednom periodu biti organiozovane u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu.

„Cilj je da informišemo mlade, motivišemo ih i podstaknemo da dođu do svog preduzetničkog biznisa i tako budu nosioci privrednog razvoja“, rekao je Jovanović.

On je podsetio da u Srbiji postoji 320.000 privrednih društava i preduzetničkih radnji, među kojima je samo 870 velikih kompanija.

„Gro privrede radi u sektoru malog biznisa i on čini i 99, 7 odsto male privrede i realizuje 60 odsto izvoza, rekao je Jovanović.

Dekan FON-a profesor Milija Suknović takođe je ocenio da je taj fakultet realizuje projekat stručne prakse, i da ona predstavlja neku vrstu veze fakulteta sa poslovnom zajednicom.

Takođe je formiran tim studenata završnih godina i master studija koji kada kompanija u kojoj nastane neki problem iz oblasti menadžmenta i organizacije pomažu da se taj problem otkloni i ta inicijativa se, kaže, odlično pokazala.

Pocetnici u biznisu od 1. oktobra su oslobođeni placanja poreza i doprinosa u prvoj godini rada.

Te mere su predviđene izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i odnose se na preduzeća koja se osnuju do kraja decembra 2020. godine.

Novine se odnose na zaradu osnivača preduzetnicke radnje i zarade do deset novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Uslov da nezaposleni koji pocinju biznis dobiju poresku olakšicu je da su duže od šest meseci na evidenciji NSZ.

Mešečna zarada koju preduzetnik ili osnivač privrednog društva sebi islaćacuje ne sme da bude veća od 37.000 dinara.

Korisnici olakšica mogu da se registruju ili kao preduzetnici u režimu isplate licne zarade ili kao društvo sa ogranicenom odgovornošcu, a u oba slucaja imaju obavezu vodenja poslovnih knjiga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.