U trendu

Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika malo poboljšano

MINHEN – Raspoloženje nemačkih direktora se donekle poboljšalo u februaru, što potvrđuje indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski Institut IFO, a koji je porastao sa 96 bodova u januaru na 96,1 poen ovog meseca.

Mada kompanijski menadžeri ocenjuju trenutnu situaciju kao malo lošiju, njihova očekivanja za narednih šest meseci su manje pesimistična, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Izgleda da na nemačku privredu razvoj događaja vezan za epidemiju koronavirusa nema uticaja, ocenjuje IFO.

Rezultati ankete i drugi pokazatelji nagoveštavaju da će ekonomski rast Nemačke u prvom kvartalu iznositi 0,2 posto.

U proizvodnom sektoru, indeks poslovne klime je porastao treći mesec zaredom, što se duguje znatno manje pesimističnim očekivanjima. Međutim, procena kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji se pogoršala. Obim tražnje i narudžbna se blago oporavio.

Nasuprot tome, u sektoru usluga je pokazatelj ponovo pao. Pružaoci usluga su nešto manje zadovoljni svojom trenutnom situacijom a takođe su skeptičniji u pogledu narednih meseci.

Poslovno raspoloženje se pogrošalo i u trgovinskom sektoru. Nedavna poboljšanja ocena o trenutnoj situaciji i optimistična očekivanja sada su uzdržana. Samo je u maloprodaji došlo do poboljšanja indeksa o očekivanim poslovnim izgledima.

U građevinarstvu je indeks takođe ponovo pao usled pesimističkih očekivanja, dok je procena kompanija iz tog sektora o trenutnoj situaciji nešto bolja, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.