najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Potpisan ugovor o projektovanju novog dispečerskog centra za železnički saobraćaj

U Vladi Srbije danas je potpisan ugovor o projektovanju Jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje železničkim saobraćajem u Srbiji, a vrednost ugovora je oko milion dolara.

Ugovor su potpisali generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović i zamenik generalnog direktora Projektnog instituta „NIIAS“ Andrej Pavloskij.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je posle potpisivanja ugovora da će novi dispečerski centar dati mogućnost da se upravlja kompletnim železničkim saobraćajem u Srbiji.

Istakla je da je procenjena investiciona vrednost dispečerkog centra 20 miliona dolara, ali da će se prava rednsot znati tek posle završetka projektno-tehničke dokumentacije.

Prema njenim rečima, novi centar je potreban Železnicama Srbije, jer je postojeći star preko 30 godina.

„Ako hoćemo da se razvijamo, da povezujemo pruge i da se povezujemo sa regionom na pravi način, potreban je moderan centar“, istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da je Srbiji potrebno znanje i iskustvo ruskih železnica i navela da su tri studenta iz Srbije otišla u Rusiju na školovanje sa planom da svoje znanje primene u Srbiji.

Mihajlović je navela da je pre dve i po godine prosečna brzina vozova bila 40 do 50 kilometara na sat, a na odredjenim prugama i oko 15 do 20 kilometara na sat.

Ona je rekla da u Srbiji u ovom trenutku od 3.600 kilometara pruge modernizovano 200 kilometara pruge kojima se ide prosečnom brzinom od 120 kilometara na sat.

„Ove godine bi trebalo da se modernizuje još 200 kilometara pruge za tu brzinu“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da se rade najvažniji projekti, kao što je rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, gradnja pruge Beograd-Budimpešta i modernizacija pruge Beograd-Niš.

Prvi potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Mišarin istakao je da će novi dispečerski centar biti od velikog značaja za Železnice Srbije i da će doprineti smanjenju troškova, povećanju efikasnosti i većoj privlačnosti železničkog saobraćaja.

On je rekao da je dobra vest što je broj putnika na srpskim železnicama povećan 1,5 puta i da to pokazuje su na dobrom putu.

Mišarin je zahvalio Vladi Srbije na zajadničkom radu, kao i na slanju studenata u Rusiju na školovanje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike