U trendu

Potpisan ugovor za obilaznicu oko Užica – 29,8 mln evra

UŽICE – Ministar građevinarstva Tomislav Momirović danas je u Užicu sa predstavnicima kineske kompanije „Power Construction Corporation of Ćina Limited“ potpisao komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji obilaznice oko tog grada, u vrednosti od 29,8 miliona evra i najavio da uskoro kreću i radovi i da će obilaznica biti završena u naredne dve godine.

Obilaznica će biti duga oko 4,85 kilometara.

„Radovi na obilaznici oko Užica počeće ubrzo, jer se na nju decenijama čeka, a važna je i neophodna za ovaj grad“, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Momirović nakon potpisivanja ugovora.

Poručio je da moraju da se grade i kapitalni infrastrukturni projekti koji su značajni za lokalne samouprave.

„A ovo je upravo jedan od takvih projekata i u naredne dve godine će biti završen“, izjavio je Momirović.

On je rekao da se gradi u saradnji sa kineskim partnerima koji rade i na obilaznici oko Beograda.

„Obilaznica će biti duga nešto manje od pet kilometara, imaće četiri mosta, od kojih je najveći most na Đetinji koji će imati 250 metara, izuzetno je zahtevna iz tehničkog ugla za gradnju, ali mi jednostavno moramo da izgradimo ovu oibulaznicu. Ona je neophodna i u uslovima kada gradimo i projektujemo više od 1.200 kilometara autoputeva, mi moramo da izgradimo i kapitalne infrastrukturne projekte koji su značajni za lokalne samouprave. Ovo je jedana od takvih projekata“, rekao je Momirović.

Dodao je da je eksproprijacija završena 1993. godine i da je njena gradnja trebalo da počne 1994. godine.

Ugovor su ispred Puteva Srbije potpisali v.d. direktor Zoran Drobnjak i potpredsednik kinekse kompanije Liu Shaocuan.

„Obilaznica će imati veoma veliku ulogu za razvoj grada i uticati na lokalnu ekonomiju, a svi ljudi koji ovde žive imaće koristi od nje“, rekao je Liu Shaocuan.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević koja je istakla da je ovo za Užičane i Užice istorijski dan i da će potpisani ugovor omogućiti da Užice konačno dobije obilaznicu o kojoj se govori decenijama unazad.

„Što se tiče samih detalja oko radova mi ćemo razgovarati o tome u danima koji su pred nama, kao i sve oko dinamike radova, ali je najvažnije da je Ugovor potpisan i da su sredstva za realizaciju obezbeđena u iznosu od 29,8 miliona evra“, rekla je gradonačelnica Užica.

Dodala je da će njena izgradnja znatno uticati na smanjenje aerozadgađenja i rasterećenja saobraćaja u gradu.

Izgradnja buduće obilaznice predstavlja novu vezu između državnog puta Užice – Zlatibor i puta Užice – Kadinjača – Bajina Bašta.

Obilaznica će obuhvatiti od značajnijih objekata denivelisani ukrštaj sa putem Užice-Zlatibor i most preko reke Đetinje dužine oko 252 metra.

Izvođač radova je renomirana kineska kompanija „Power Construction Corporation of Ćina Limited“ i usaglašen je iznos od 29, 8 miliona evra.

Ministar Momirović je zajedno sa gradonačelnicom obišao i porodice čije su kuće ugrožene usled pojave klizišta u Ulici Svetozara Markovića u užičkom naselju Koštica, gde je trenutno ugroženo 30 kuća, koje su bez vode i kanalizacije.

Projektna dokumentacija je spremna, iz republičkog budžeta obezbeđeno je 110 miliona dinara i radovi na sanaciji trebalo bi da počnu najkasnije za mesec dana.

Pre potpisivanja ugovora u Užicu, Momirović je posetio Požegu i tom prilikom razgovarao sa predsednikom opštine Đorđem Nikitovićem o izgradnji buduće obilaznice oko Požege.

Ministar je istakao da će nova obilaznica pospešiti urbanistički razvoj, povećati bezbednost saobraćaja i značajno smanjiti aerozagađenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.