U trendu

Potvrdjen kreditni rejting Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga S&P Global Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije „BB-“ i revidirala izgled za unapredjenje kreditnog rejtinga sa stabilnog na pozitivni, saopštilo je danas Ministarsvo finansija.

Navedeno je da su osnovni razlozi za poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga Srbije su uspešno sprovodjenje programa fiskalne konsolidacije i mogućnosti za dalje unapredjenje.

„S&P Global Ratings veruje da će zalaganje Vlade Srbije za smanjenje rashoda i bolja naplata prihoda doprineti stabilizaciji fiskalnog deficita u narednom srednjoročnom periodu“, navedeno je u saopštenju.

Agencija je ocenila da pozitivni fiskalni trendovi proizlaze iz bolje naplate poreskih prihoda, prevashodno iz poreza na dodatnu vrednost i akciza, kao i neporeskih prihoda. Procenjeno je da će Srbija zabeležiti realan privredni rast od 2,7 odsto u 2016. godini, prvenstveno zasnovan na rastu investicija.

Rejting agencija ukazuje da je Srbija popravila platnobilansnu poziciju i očekuje se da će deficit tekućeg računa platnog bilansa smanjiti na nivo ispod 4 odso BDP-a u 2016. godini, u poredjenju sa 8 odsto BDP-a, u proseku za period 2011- 2014. godine i projektuje se na nivo od tri odsto BDP-a, u proseku za period 2017-2019. godine.

Precizira se da je poboljšanju platnobilansne pozicije prvenstveno je doprineo rast neto izvoza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.