U trendu

Predsednik UAE al-Nahjan sastaje se sutra s Putinom u RUS

DUBAI – Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan otputovaće sutra u Rusiju gde će se sastati s predsednikom Vladimirom Putinom, izvestila je danas državna novinska agencija Emirata, WAM.

Ova vest stiže posle manje od nedelju dana otkako su se proizvođači nafte u okviru grupe OPEK+, u kojoj su i UAE i Rusija, dogovorili o oštrom smanjenju proizvodnje uprkos pritiscima SAD-a, prenosi Rojters.

Odluka grupe OPEK+, koju čine Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), sa Saudijskom Arabijom na čelu, i njeni saveznici predvođeni Rusijom, dodatno je zategla odnose između Vašingtona i njegovih tradicionalnih saveznika u Persijskom zalivu – Rijada i Abu Dabija, kažu izvori britanske agencije.

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena snažno se zalagala da spreči smanjenje proizvodnje naftnog kartela, nadajući se da će tako ukočiti rast cena benzina u SAD uoči novembarskih izbora na sredini mandata, na kojima bi Bajdenova Demokratska partija mogla da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Bajden je u julu bio u DŽedi na samitu zemalja Zaliva u pokušaju da popravi odnose s njima, ali nije uspeo da isposluje dogovor o povećanju pumpanja nafte, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.