U trendu

Predstavljen projekat pomoci integraciji na trziste rada

BEOGRAD – U Srbiji će do sredine 2024. godine biti sproveden projekat koji bi trebalo da ugroženima, a pre svega radno sposobnim primaocima novčane socijalne pomoći, pomogne da se osposobe kako bi se integrisali na tržiste rada.

Reč je o projektu „Nova partnerstva i mogućnosti za inovativne i održive pristupe socijalnoj integraciji ugroženih grupa na tržište rada (NoVA)“.

Projekat se sprovodi kroz Program Evropske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije, a vrednost donacije projektu, koji bi trebalo da traje do 31. maja 2024. uz mogućnost produženja za pola godine, iznosi nešto više od milijardu evra.

Glavne aktivnosti projekta biće sprovođene sledeće godine a ogledaće se u individualnom radu sa 300 korisnika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu koji će imati prilike da se osposobe za učešće na tržištu rada.

Otvarajući konferenciju posvećenu ovom projektu, ministarka za rad Darija Kisić je istakla da je njegova suština da se kroz integrativan pristup svakom pojedincu nađe rešenje za njega.

„Cilj je da se kroz individialan pristup detaljno istraže potrebe, dosadašnje uočene prepreke, pojedinačna očekivanja korisnika i da se u skladu sa njima pojedinicma pruži odgovarajuća podrška“, navela je ministarka.

Zajednički će ga sprovoditi Ministarstvo za rad, Nacionalna služba za zapošljavanje, Crveni krst Srbije, Institut za socijalnu politiku Slovenije.

Ovaj institut će, kako je rečeno, omogućiti preuzimanje dobrih praksi i korišćenje iskustva iz jedne zemlje članice Evropske unije čija se reforma sistema socijalne zaštite pokazala uspešnom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.