U trendu

Priprema se Sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je danas prvom sednicom Radne grupe za pripremu Nacrta sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Srbije i Vlade Kine, saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da je zadatak Radne grupe da definiše obuhvat liberalizacije trgovine, i pripremi Nacrt sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Mali je rekao da Srbija pridaje veliki značaj daljem jačanju strateškog partnerstva sa Kinom, koja je naš najvažniji trgovinski partner u Aziji, i sa kojom robna razmena beleži konstantan rast, navodi se u saopštenju.

Ministar je naveo da je tokom poslednjih 10 godina, odnosno u periodu od 2012. do 2021. godine, izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a prošle godine je dostigao skoro milijardu dolara.

Ministarstvo je prenelo da je Mali na sednici Radne grupe istakao značaj sklapanja navedenog sporazuma i daljeg jačanja trgovinskih veza sa Kinom, posebno za naše poljoprivredne i prehrambene proizvođače, za vinare i vinogradare, koji će svoje proizvode moći da prodaju pod povoljnijim uslovima na ogromnom kineskom tržištu.

Dodaje se da je Mali ocenio kako će sklapanje sporazuma povećati konkurentnost naše privrede, doprineti rastu izvoza, kao i da će otvariti vrata za dolazak novih investicija iz celog sveta.

Ministar Mali očekuje da će, kada bude stupio na snagu, Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doprineti daljem ekonomskom napretku naše zemlje i jačanju srpske privrede, prenelo je Ministarstvo.

Podseća se da su tokom zvanične posete srpske delegacije Pekingu u februaru 2022. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping postigli dogovor o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.