U trendu

Prodaja imovine vinula dobit Huaveja u 2021. godini za 76%

ŠANGAJ – Kompanija Huavej Tenolodžiz saopštila je danas da je prodaja imovine vinula njen profit za 76 odsto u 2021. godini, što je prvi u nizu pozitivnih rezultata pod glavnom finansijskom direktorkom Meng Vandžou od kada se prošle godine vratila u Kinu nakon skoro tri godine pritvora u Kanadi.

Neto profit Huaveja skočio je na 113,7 milijardi juana (17,8 milijardi dolara), što je najveći godišnji dobitak kompanije do sada, saopštio je kineski gigant u proizvodnji pametnih telefona i računara, prensoi Rojters.

Prošlogodišnji skok, nakon rasta od samo 3,2 procenta u 2020, rezultat je prodaje imovine nakon uvođenja američkih sankcija i slabije domaće potražnje zbog pandemije koronavirusa.

Međutim, prihod Huavela je lani potonuo za 29 odsto na 636,8 milijardi juana (100 milijardi dolara), što je u skladu preliminarnom prognozom kompanije iz decembra.

„Uprkos padu prihoda u 2021, naša sposobnost da ostvarimo profit i generišemo gotovinske tokove se povećava, i u stanju smo da se nosimo sa neizvesnošću“, rekla je Meng na događaju koji se prenosi uživo iz sedišta kompanije u Šenženu.

Meng je uhapšena u Kanadi neposredno pre nego što je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa uvela zabranu trgovine s Huavejom, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Američke sankcije, zajedno sa efektima korona mera ograničenja, opteretile su poslovanje Huaveja, što ga je navelo da u novembru 2020. proda svoju jedinicu Honor za proizvodnju telefona srednjeg cenovnog nivoa. Kompanija je primila prvu uplatu po tom ugovor u martu 2021. godine.

Huavej je takođe prodao svoju x86 serversku diviziju otprilike u isto vreme.

Meng, ćerka osnivača Huaveja Rena DŽengfeja, imala je centralnu ulogu u sukobu koji je Huavej vodio sa Sjedinjenim Državama. Ona je privedena u decembru 2018. u Vankuveru nakon što je njujorški sud izdao nalog za hapšenje, navodeći da je pokušala da prikrije pokušaje firmi povezanih sa Huavejem da prodaju opremu Iranu kršeći sankcije SAD-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.